сряда, 15 декември 2021 г.

Галопиращо обедняване: НСИ огласи най-новите данни за инфлацията у нас! Много по - висока от други държави в ЕС!

  

Инфлацията в България продължава да набира скорост. През ноември 2021 г. поскъпването на стоките и услугите в страната достига 7,3% спрямо същия месец година по-рано. Това е рекорд за последните 10 години.

Натрупаната инфлация от началото на годината до края на ноември е 6,8%, а месечната – спрямо октомври, е 1,4%. Това показват данни на Националния статистически институт (НСИ), публикувани днес, пише investor.bg. За година през ноември най-сериозно е поскъпването при транспорта – 22%, което се обяснява със скока на цените на горивата. Режийните за дома - ток, вода, парно, поскъпват с 10%, а храните, заемащи най-голям дял в потребителската кошница – със 7,2%. 

На месечна база цените за топлинна енергия за отопление са нараснали с 18,9%. Цената на газообразните горива за битови нужди се е повишила с 6,4%, а на въглищата - с 23,3%. Повишението при дизеловото гориво е 4,3%, а при бензина – 3%.

През ноември хлябът е поскъпнал със 7,8%, а олиото с 1,7%. За месец цената на лещата е скочила с 5,4%, а тази на киселото мляко - с 4,2%. Сиренето е с 3,5% по-скъпо отколкото през октомври.

На фона на пандемията се наблюдава огромна несигурност за това как този темп на инфлацията ще се развие идните месеци и за България.

Cпopeд хapмoнизиpaния индeĸc, cpaвним c дaннитe oт ocтaнaлитe дъpжaви oт EC, мeceчнaтa инфлaция e 1,1%, инфлацията от началото на годината (ноември 2021 г. спрямо декември 2020 г.) е 5,7%, а годишната инфлация за ноември 2021 г. спрямо ноември 2020 г. е 6,3%. Именно това е един от Маастрихтските критерии, който ще бъде взет предвид по пътя на България към влизането в еврозоната.

Преди седмица Министерството на финансите публикува своята макроикономическа прогноза, използвана за разработване на проекта на Закон за държавния бюджет за 2022 г., в която се посочва, че средногодишната инфлация (ХИПЦ), ще бъде 2,8% тази година, а догодина – 4,9%.

Странното е, че проектът на бюджета, както и цялата прогноза бяха свалени от сайта на ведомството, малко след като Асен Василев пое държавните финанси от служебния министър Валери Белчев. Според първоначалните сметки на министерство на финансите, които явно вече не са актуални, инфлацията до края на година ще се ускори до 4,5%.

На фона на последните данни от НСИ ръстът на цените вероятно ще е доста по-сериозен. 

Новините от днес и със задна дата