четвъртък, 9 декември 2021 г.

Задържаният за източването на АМ "Хемус" се прибира вкъщи

  

                                       Снимка: БТА

Софийският градски съд пусна под домашен арест 42-годишния Борислав Колев, който беше арестуван в понеделник във връзка със строежа на лот 5 от АМ "Хемус" и обвинен за пране на пари. Решението не е окончателно.

На заседанието днес прокуратурата поиска постоянен арест за Колев. Неговият адвокат Христо Ботев призова съдът да не налага никаква мярка за неотклонение или поне да не бъде задържане под стража.

"Не виждам какво престъпление е извършено", каза адвокат Ботев и посочи, че по делото има единствено разпити на едни хора, които твърдят, че отишли в банката, взели пари и ги предали на Колев.

Според обвинението от събраните по делото доказателства, Колев  е участвал в създаването на мрежа от фирми, като набирал и мотивирал различни лица да станат фиктивни управители на тези фирми, по сметките на които били преведени част от парите за лот 5. Според прокуратурата Колев лично придружавал фиктивните управители до банков клон, откъдето те теглили парични суми, които му предоставяли. По този начин той получил около 53 милиона лева.

Пред медиите адвокат Ботев коментира, че е попитал няколко пъти прокуратурата защо точно на Колев са били повдигнати обвинения, но те не са отговорили.

"Моля ви да бъда освободен", каза Борислав Колев в съдебната зала.

Съдебният състав счете, че няма опасност обвиняемият да се укрие, както и да извърши ново престъпление, но посочи, че е налице обосновано предположение за съпричастност към деянието, за което е обвинен.

"Касае се за добре обмислена схема, като крайната цел е данъчни измами", заяви съдът, позовавайки се на данните, събрани до момента по делото. Според съдебния състав Колев е имал оперативни функции и няма данни да е бил двигател на злоупотребата.

По време на заседанието стана известно, че дружеството "Водно строителство - Благоевград" АД е имало сключени пет договора с "Автомагистрали" ЕАД, част от тях - за доставка на материали за участък "пет" от магистрала "Хемус" и за специфични дейности по участък "шест", авансово били преведени 84 млн. лв. След това "Водно строителство - Благоевград" АД сключило договори с фирма "Бул строй груп" за доставка на материали, като авансово били преведени около 60 млн. лв. Впоследствие тя сключила договори с пет дружества, които да са крайните изпълнители на строителството на Лот 5 на АМ "Хемус", на които били изплатени средства. Те обаче нямали капацитет да изпълнят заданието.

По делото има разпитани 40 свидетели, стана известно още днес по време на заседание. Според част от показанията Колев е набирал и мотивирал различни лица да станат фиктивни управители на тези фирми. Впоследствие те теглили парите, преведени им за строителството на автомагистралата и ги предавали на Колев. По данни на прокуратурата в периода от 18 юни 2020 г. до 8 септември 2021 г. Колев е получил сума в размер малко над 53 млн. лв.

До приключване на процесуално-следствените действия, правата на Колев, който е международен съдия по футбол, са спрени от Българския футболен съюз.

На негово име има регистрирани две фирми. Според съседите му той не е демонстрирал висок стандарт на живот.

Междувременно днес вътрешният министър Бойко Рашков обеща пред журналисти, че ще направи публични сведенията, дадени пред съдия във връзка с разследването за строителството на АМ "Хемус".

Новините от днес и със задна дата