петък, 10 декември 2021 г.

Германия направи първата стъпка към задължителна ваксинация

  

Германските законодатели днес подкрепиха с огромно мнозинство законопроект, който задължава персонала в болниците и старческите домове да се имунизира срещу коронавирус - първият от двата акта за задължителна ваксинация, които се разглеждат в страната, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

По-рано министърът на здравеопазването Карл Лаутербах заяви пред парламента, че е безсъвестно някои от хората, които работят с особено уязвими хора, все още да не са ваксинирани.

"Това задължение за ваксиниране е необходимо, защото е напълно неприемливо след две години на пандемия хора, които са ни поверили грижите за тях, да умират ненужно в институции, защото там работят неваксинирани хора", каза той. "Не можем да приемем това."

От 689-те гласа, подадени в долната камара на парламента по мярката, 571 бяха "за", а 80 - "против", като "въздържали се" бяха регистрирани 38 депутати.

Законопроектът, който се разглежда по бързата процедура, все още трябва да бъде одобрен от горната камара, което вероятно ще се случи по-късно днес.

Подготвя се и втори, по-спорен законопроект, който ще направи имунизацията срещу КОВИД-19 задължителна за всички и може да бъде обсъден от парламента следващия месец.

Крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" (AзГ) се противопоставя на задължителното поставяне на ваксини за всички. Някои членове на други партии, включително бившият министър на здравеопазването в оттеглилото се правителство на Ангела Меркел, също заявиха, че ще гласуват против тази мярка.

Съпредседателят на АзГ Тино Хрупала обвини новото правителство, което встъпи в длъжност в сряда, че е подкопало доверието на обществеността, като е отменило уверенията си от лятото, че няма да има задължителни ваксини. Той също така предупреди, че здравните работници, които отказват да се ваксинират, могат да напуснат работа, ако ваксината стане задължителна.

Ако и горната камара на парламента, или Бундесратът, одобри законопроекта, до средата на март следващата година работещите в здравните заведения ще трябва да покажат, че са напълно ваксинирани или са се възстановили от КОВИД-19.

Официалните данни показват, че около 69,4 процента от 83-милионното население на Германия е напълно ваксинирано.

Лаутербах, новият министър на здравеопазването, призова депутатите да оставят настрана партийната политика и да подкрепят законопроекта, който включва и мерки като разрешаване на фармацевти, ветеринарни лекари и зъболекари да извършват ваксинации, както и възможност за ограничаване на спортни и развлекателни събития и затваряне на ресторанти в региони с висок брой заболели.

"Нямаме време за губене", каза той.

През изминалото денонощие в Германия са регистрирани 61 288 новопотвърдени случая на коронавирус и 484 смъртни случая. Лекарите предупредиха, че макар броят на новите инфекции да намалява, пикът на хоспитализациите вероятно ще бъде достигнат през празничния период.

Новините от днес и със задна дата