сряда, 3 ноември 2021 г.

Проф. Григоров: Спирането на плановия прием в болниците ще увеличи смъртността

  

                              Кадър: CredoWeb.bg

Спирането на плановия прием в болниците ще увеличи смъртността. Това каза кардиологът проф. Младен Григоров пред "Фокус".

"Казвал съм, че трябваше да обособят отделни болници, поне в големите градове, само за COVID - от тавана до мазето.

Там да има високоплатени специалисти и сестри, които да поемат изцяло и само COVID болни, за да има възможност да не се стига до това, което е сега - да се спират плановите операции и манипулации", каза професорът.

"Ще се стигне до там, че една голяма част от пациентите след няколко месеца ще починат от основното заболяване, което имат", обясни още проф. Григоров.

Той даде пример с Китай, където още в началото бяха разкрити специализирани COVID болници.

"Китайците го показаха бе, още в началото на епидемията. Това може да стане в София - половината от пациентите с COVID са от София. Ами, в София има около 100 болници, държавни, общински и частни, около 100. Е какво пречи 10 от тях да бъдат специализирани, примерно изцяло със съответния финансов ресурс и т.н.? Те си имат апаратура. А не сега да ми подмятат какви ли не глупости, че операционните щели да се превръщат в реанимации, тъй като реанимациите се задъхвали", посочи Младен Григоров.

Професорът определи като комедия символичното хващане на здравните експерти за ръце в здравното министерство.

"Това е пълна комедия, което видяхме вчера. Аз се срамувам от тези мои колеги. Има един стар принцип: личният пример е качество и ефективност, а не такива комедиални актове. Кажете ми колко от нашите политици демонстративно се ваксинираха?


Аз не мога да си спомня нито един - може би Бойко Борисов направи тая работа и бившият министър на здравеопазването Костадин Ангелов. Но колко от нашите медици показаха личен пример?", попита кардиологът.

Новините от днес и със задна дата