Специално обучено митническо куче на име Джейк е открило 82 000 къса или 4100 кутии цигари, укрити в тайници на автоплатформа в района на граничния пункт "Дунав мост-Видин", съобщиха от Агенция "Митници".

Случаят е от 18 ноември, когато митническите служители спират напускащ страната лек автомобил със специализирано ремарке за превоз на автомобили. В проверката е участвало и кучето Джейк, обучено да открива тютюн и тютюневи изделия.

То дало положителен знак, след като е подушило предната част на платформата. При последвалата физическа проверка митничарите установили, че между носещите греди на специализираното ремарке, от предната част до средата са монтирани три метални кутии. В тях те намерили 4100 кутии от популярна чуждестранна марка цигари с български акцизен бандерол. Цигарите били задържани, а на водача е бил съставен акт за нарушаване на акцизното законодателство.

Джейк е лабрадор и е едно от първите кучета, обучени да откриват тютюн и тютюневи изделия, са разказали за Dir.bg от агенция "Митници". Кучето има над 10 години стаж като помощник на митническите служители, основно в района на Видин и Оряхово. Джейк поддържа формата си в специалната школа за митнически кучета в Балчик и е в края на кариерата си. 


При друга проверка на автомобил с платформа на 6 ноември, митнически служители са задържали още 20 380 къса - 1019 кутии с цигари. Те били укрити в гумите на натоварения върху платформата автомобил, както и в резервната гума на специализираното ремарке.