петък, 26 ноември 2021 г.

Ген. Мутафчийски каза какво се е случило на хора, ваксинирани с бустерна доза

  

Хората, които имат трета бустерна доза ваксина, са 10 пъти по-защитени от тези с две дози. Това заяви директорът на ВМА ген.-майор проф. Венцислав Мутафчийски.

Днес в болницата бе открит нов диагностичен блок за пациенти с инфекциозни болести, включително и COVID-19. Така лечебното заведение става единствената болница в страната, в която COVID пациентите ще се лекуват и диагостицират на едно място и няма да има достъп до хора с други заболявания.

Въпреки намаляващата заболеваемост у нас, натискът към интезивните отделения остава сериозен. В реанимацията на ВМА свободни ковид легла няма.

"Още при възникване на Делта варианта един колега от САЩ го беше нарекъл - той е по-млад, по-бърз и по-болен.

По-млад е, защото засяга доста по-млади хора. По-бърз е, защото предишните варианти довеждаха до по-тежка клинична картина между 7 и 10 дни. Този вариант довежда до 5 дни. По-болен е, защото много по-бързо се натрупват неблагоприятни усложнения от всякакъв характер", каза ген.-майор проф. Венцислав Мутафчийски.


По думите му, хората, които имат трета бустерна доза ваксина, са 10 пъти по-защитени от тези с две дози.


„Що се отнася до това дали да се издава зелен сертификат, доколкото разбрах по последните коментари в Европейската комисия са да се признават две дози до 9 месеца и след, което само с бустерна доза. Мисля, че това е съвсем правилен подход, защото е доказано, че има спадане на имунитета след 6 месец от поставяне на ваксина“, допълни Мутафчийски.

Проф. Мутафчийски бе един от първите в България, който си постави бустерна доза от ваксината и го направи публично, за да даде положителен пример в полза на кампанията за ваксиниране.

Новините от днес и със задна дата