петък, 12 ноември 2021 г.

Лекарят на годината доц. Александър Оскар източил 178 000 лв. от НЗОК

  

Началникът на Очната клиника в Александровска болница доц. Александър Оскар, който през ноември м.г. получи Голямата награда "Лекар на годината" на Българския лекарски съюз, е източил стотици хиляди левове от НЗОК, отчитайки фалшиви документи за фиктивни прегледи, хоспитализации и манипулации. Това е установила проверка на Столичната здравна каса през август, съобщи специализираният сайт Скенер.нюз.

б

От пресцентъра на здравната каса уточняват, че в момента доц. Оскар обжалва наложеното му наказание - да върне 178 000 лева, повече да не работи с НЗОК и да не извършва амбулаторна дейност.

В понеделник предстои произнасяне на арбитражната комисия, след което всички факти ще бъдат изнесени пред медиите и обществото. Арбитражът обаче ще постанови не дали доц. Оскар е извършил установените вече измами, а дали наказанието от касата е съизмеримо със санкцията.

Офталмологът не е коментирал случая. 

Според Скенер.нюз в аферата с фалшивите отчети за извършени прегледи и мними хоспитализации е замесен и шефът на поликлиниката на "Александровска" д-р Чавдар Еленков, на когото също е наложена глоба. 

В края на май т.г. доц. Александър Оскар подаде оставка от Съвета на директорите на Александровска болница, като изтъкна, че не е съгласен с начина на управление на лечебното заведение от страна на изпълнителния директор проф. Борис Богов.


Новините от днес и със задна дата