сряда, 6 октомври 2021 г.

Руски сайт забърка фейк със Симеон II и 22 тона злато

  

                             Снимка: Булфото

Фалшива новина, разпространена от руско издание, свърза името на Симеон Сакскобургготски с 22 тона злато и 50 тона сребро, заминали за Русия преди над половин век, бе цитирана от Агенция "Фокус" в България. Изданието цитира решение на Европейския съд по правата на човека, според което България е в правото си да си поиска златото и пита руски експерт, дали това е възможно да стане.

От пресслужбата на Сакскобургготски опровергаха новината и заявиха, че делото на Симеон II в Страсбург, е за мораториума на имотите в България и не става въпрос изобщо за никакво злато.

"Арументи и факти": Какво злато иска България от Русия?

Под заглавие "Какво злато иска България от Русия? руският сайт "Аргументи и факти" цитира решение на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) от септември. Според интерпретацията на медията съдът в Страсбург е постановил, че България има право да иска 22 тона злато и 50 тона сребро от Москва.

"Съдът постанови, че Москва трябва да върне бившите български активи, закупени от СССР за сметка на външния дълг на бившия български цар Симеон II, който заведе дело", пише руската медия и обяснява казуса така:

"Прeз 1960 г. Държaвнaтa бaнкa нa CCCР удoвлeтвoрявa иcкaнeтo нa Бългaрcкaтa нaрoднa бaнкa и пoгacявa зaпaднитe зaeми нa тaзи cтрaнa, кaтo купувa злaтo и cрeбрo. Тe ca плaтили зa тях в кoнвeртируeмa вaлутa пo пaзaрния курc. Прeз 90-тe гoдини нa минaлия вeк бългaритe oтмeнят рeшeниeтo зa прoдaжбa нa злaтнитe рeзeрви нa Cъвeтcкия cъюз, a ECПЧ рaзпoрeждa бългaрcкoтo прaвитeлcтвo дa приeмe зaкoн зa рecтитуция нa цaрcкoтo имущecтвo, cпoрeд кoйтo блaгoрoднитe мeтaли трябвa дa бъдaт върнaти нa бившия мoнaрх, кoйтo мeжду другoтo e грaждaнин нa CAЩ".

В статията се цитира и мнението на руски експерт по този "казус".

"Cдeлкaтa мeжду Бългaрия и CCCР е в cъoтвeтcтвиe c мeждунaрoднoтo прaвo", кaзва Вaлeри Aбрaмoв, глaвeн изcлeдoвaтeл в Инcтитутa зa изcлeдвaнe нa мeждунaрoднитe икoнoмичecки oтнoшeния нa Финaнcoвия унивeрcитeт при прaвитeлcтвoтo нa Руcкaтa фeдeрaция.

"Нe нaшaтa cтрaнa кoнфиcкувa злaтoтo и cрeбрoтo oт цaря, a Бългaрия, и тя ги прeдaвa нa CCCР нe прocтo тaкa, a пoлучaвaйки cтoйнocттa им в чуждecтрaннa вaлутa. Иcкът нa бившия цaр e лeгитимeн caмo пo oтнoшeниe нa coбcтвeнocттa, кoятo ce нaмирa нa тeритoриятa нa Бългaрия, нo нe и в Руcия. Ocвeн тoвa ECПЧ нямa прaвo дa рaзглeждa тaкивa cпoрoвe, тoвa нe e икoнoмичecки aрбитрaж. И нaкрaя, Руcкaтa фeдeрaция имa приoритeт нa нaциoнaлнoтo зaкoнoдaтeлcтвo прeд мeждунaрoднoтo. Тaкa чe Бългaрия нямa дa пoлучи злaтo oт нac", обяснява още Aбрaмoв пред "Аргументи и факти".

От канцеларията на Симеон II: Това е фалшива новина

Като "фалшиви новини" определиха цялата публикация приближени до царя.

Чрез канцеларията на Симеон II адвокат Михаил Екимджиев, който представлява царя и сестра му Мария Луиза в Страсбург, пояснява пред "24 часа", че става въпрос за наложения през 2009 г. от НС мораториум върху царските имоти, с който му беше забранено да се разпорежда и да ги експлоатира.

"Той засягаше най-вече горите в Рила. Европейският съд по правата на човека призна, че държавата е нарушила правото му на собственост и на справедлив процес, и даде 6 месеца на правителството и царя, за да се разберат какво обезщетение ще получи за материалните вреди, които са му причинени. Морални вреди самият Сакскобургготски не претендира", посочва Екимджиев.

Делото, което Негово Величество е завел в Страсбург, е за имотите му в България и не става въпрос за злато, категоричен бе прессекретарят на Сакскобургготски Явор Кирилов пред "Монитор".

"Делото от царя е за мораториума на имотите, злато не е споменавано в това. Това е или умишлена, зловредна статия, писана в руска медия, за да компрометира България, или някакъв абсолютен фейк. Няколко неща са омешани, но дали е умишлено, или от некомпетентност, не мога да кажа. Преди известно време се появи информация, че Русия трябва да върне архив, защото след 1944 г. съветските власти, окупирайки България, изнасят и архива. Не знам откъде е тръгнало цялото това нещо, но днешната информация са абсолютни мешаници. Станало объркване. Злато има изнесено от България по време на комунизма, но това е държавното злато. Ако има нещо отделно от личната им покъщнина... Царският архив е изнесен, личният архив. За него става въпрос. Държавното злато е отделно, царят не е водил дело за него. Делото в Страсбург е за мораториума, който е наложен върху разпореждането на имотите. Но в това дело няма злато", обясни Кирилов.

В началото на септември ЕП призова Русия да даде достъп до т.нар. трофейни архиви, изнесени от страните от Източна Европа в края на Втората световна война.

"Тези архиви там са нашите архиви - на царската канцелария, на министерството на външните работи, българските правителства, иззети от българската държава, те се намират там и не са категоризирани, нямат библиографски опис. Ние не знаем какво точно има там, защото няма библиография. Тук става въпрос не само за България, но за всички артефакти и архиви -интелектуална собственост, които са иззети от Централна и Източна Европа и са в Москва, както и на прибалтийските държави. Ние трябва да имаме достъп до тази наша национална ценност", заяви тогава евродепутатът Андрей Ковачев.

Новините от днес и със задна дата