Медицински сестри от Бургас излизат на протест днес пред УМБАЛ. Недоволството им е породено от "унизителните" според тях месечни възнаграждения, които ги принуждават да работят на няколко места едновременно.

Протестът е организиран от синдиката на медицинските специалисти, а по обед пред болницата в тяхна подкрепа се очаква да пристигнат медици от цялата на страна.

"Повече от една година се правят опити за преговори за подписването на нов колективен трудов договор в болничното заведение, но преговорите са безплодни и неуспешни", обясни за БНР 

Бургас Мария Николова, регионален координатор на синдиката на медицинските специалисти в Бургас. Тя обясни, че 850 лева е основната заплата на медицинска сестра, 1050 е на лекар, 650 лева е на санитар.

"Ние искаме по-добри условия на труд, получаваме заплатите си с месец назад. В края на септември сме взели за август. Нямаме забавяне като цяло, това е достатъчно забавяне. Получават се и допълнителни средства, но те се разпределят субективно. 

Попадна ни вътрешна записка, която гласи-за структурите в ковид отделенията, когато се командироват медицински сестри и лекари, на лекаря 1200 лева, а на медицинска сестра 240 лева допълнително материално стимулиране. Ножицата е много голяма, това също ни вади на протест".

Протестът започва в 12 часа пред Хириргическия корпус на УМБАЛ.