петък, 15 октомври 2021 г.

Невинният българин, заплашен от стотици години затвор в Гърция / видео

  

Обвиненият в трафик на бежанци в Гърция Тошко Тодоров - Машора от карловското село Столетово, даде първото си интервю, след като Пловдивският съд го пусна под домашен арест. 64-годишният измъчен мъж, към съдбата на който всички са съпричастни, избра БЛИЦ, за да говори по заплетения казус. 

Машора разказа, че преди три години трима роми от Плевен му звъннали по телефона, защото пуснал обява за продажба на два кемпера. Със съпругата си Диана били на море, но се прибрали по спешност, тъй като ромите настоявали веднага да видят возилата. Направило му тогава впечатление, че мъжете не се интересували от обзавеждането на кемпера, казали, че ще го правят супер луксозен, за да го закарат на шефа си-италианец. 

Дали му на ръка 5 хиляди лева, не е пазарили. Попитал ги защо купуват стар кемпер, след като имат пари за нов, но те замълчали. Според него името в договора за покупко-продажба-на Цветомир Иванчев, на 41 години, от Плевен, било само формалност. Мъжът имал вид на бедняк, на когото вероятно са платили, за да прехвърлят возилото на негово име, разказва Машора. Още докато били при нотариуса в Карлово, за да прехвърлят кемпера, единият от мъжете го запалил и тръгнал, защото много бързал. Продажбата станала през 2019 година.

От там нататък Тошко Тодоров не е и подозирал какъв ад ще го връхлети. 

Арестували го преди десетина дни първо полицаи от Карлово, казали му само, че има европейска заповед за арест, после преспал 72 часа в пловдивския арест и оттам в затвора. Едва на първата мярка за неотклонение разбрал, че е обвинен в трафик на бежанци и се ужасил. 

Единият от тримата роми, които са купили кемпера, е бил арестуват в южната ни съседка, разбрал нашият събеседник. Той е казал, че негов шеф е бил Машора, че той е взел парите за бежанците - 28 на брой от Иран, Ирак и Бангладеш-по 3 хиляди долара на човек, че той му е казвал от къде да ги вземе и къде да ги закара.


"Аз изобщо в този период не съм излизал от България. Престъплението е извършено месец-два след като съм им продал кемпера. Изпитвам повече от ужас от това, че може да ме

в Гърция. Да лежа в затворите без вина виновен", казва измъченият мъж.

Делото за екстрадиция  беше отложено от съда в Пловдив за 28 ноември. Адвокатът на обвиняемия Гънчо Гънчев изпраща до Гърция справка от Гранична полиция, че клиентът му не е напускал границите на страната, служебна бележка от работодателя в Карлово, че в сочения период на престъплението мъжът е бил на работа, както и договора за покупко-продажба на кемпера през 2019 година, изповядан при нотариус.

Въпреки това има огромна опасност нашият съд да реши, че ще изпълни европейската заповед за арест на съседите. Нашите магистрати обясняват, че те не гледат виновността или невинността на Машора. Казусът би трябвало да се реши в Гърция. Делото там е насрочено чак за 2023 година, но гръцките власти искат екстрадиция сега.

Протестите, организирани от дъщерята на Машора-Стефани, ще продължат и на 28 октомври, когато е делото за екстрадицията, всички се молят съдът да откаже екстрадиция на Тошко Тодоров в Гърция или от там да свалят обвиненията.

"Трябва да се промени законът, който касае частта с покупко-продажбата на автомобили. Аз бях спокоен, че колата е деригистрирана в КАТ, а се оказа, че малкият и големият талон в кемпера са на мое име. Карали са с фалшиви номера, истинските били скрити в кемпера. Не може  по затворите в Гърция да има толкова невинни хора, с подобни на моя казус, моля да се направи нещо във връзка с тези проблеми", призова мъжът.

Новините от днес и със задна дата