петък, 15 октомври 2021 г.

Почина Капка Панайотова, правозащитничката на хората с увреждания

 

Основателят на Център за независим живот в България Капка Панайотова е починала внезапно в четвъртък, 14 октомври. За кончината на 65-годишната защитничка на хората с увреждания съобщиха от неправителствената организация във Фейсбук:

"С дълбоко прискърбие съобщаваме, че вчера, съвсем неочаквано, светът ни остана без Капка. Капка Панайотова. Боецът Капка. Основателят на Център за независим живот в България. Символът, мотото, гурото на независимия живот в България. Борецът за Човешки права. Мечтателката Капка, която не спря да мечтае за щастие и достоен живот на хиляди българи с увреждания, която не спря да се бори за нас и нашите съдби.

Когато говорим за Капка Панайотова, винаги в съзнанието ни изплува образът на Джонатан Чайката - "Той говореше за съвсем прости неща - за това, че право на чайката е да лети, че свободата е самата природа на нейното съществуване, че каквото и да пречи на тази свобода, то трябва да бъде отхвърлено, независимо дали е обичай, предразсъдък или каквото и да било друго ограничение.

Върви по светли небесни пътища, Кап, и ни води и от там! Почивай в мир!".

Капка Панайотова е родена през 1956 г. в София. Завършва Първа английска гимназия в София. Защитава две магистратури - във Висшето училище по планиране и статистика във Варшава, а по-късно специализира управление на неправителствени организации в университета "Джонс Хопкинс".


През 1995 г. Панайотова основава Центъра за независим живот в България и оттогава го ръководи. Неправителствената организация се бори за спазване на правата на хората с увреждания.

За обществената си дейност Панайотова е удостоена с наградата за гражданска доблест на Новия български университет "Димитър Паница". Работи и като преводач от английски и полски.

Новините от днес и със задна дата