вторник, 26 октомври 2021 г.

Българският лекарски съюз даде НЗОК на Прокуратурата и ДАНС

  

Българският лекарски съюз е сезирал Прокуратурата, ДАНС и Агенцията за държавна финансова инспекция за незаконосъобразни действия от страна на ръководството на НЗОК по прилагане на Закона за бюджета на НЗОК и Закона за здравното осигуряване. Това съобщиха от БЛС.

Юристите на БЛС са се запознали с фактологията от заседанията на Надзорния съвет на НЗОК от последните месеци и са намерили достатъчно основания за това, че има незаконни действия от страна на управителя на НЗОК, включително и опити за подвеждане на членовете на Надзорния съвет, уточниха от БЛС, цитирани от БТА.

Преди да приключи проверката по сигналите на БЛС, няма да се оповестяват повече подробности, допълниха от съсловната организация.

Малко по-рано стана ясно, че има спор между здравното министерство и БЛС относно безплатните лекарства за заразените с коронавирус.

С последния анекс между НЗОК и БЛС е отменена функцията на джипитата да изписват лекарства и да контактуват с пациенти с COVID, заяви д-р Георги Миндов, председател на Дружеството на общопрактикуващите лекари в София. Това обаче на практика не се е случило.


"В момента НЗОК еднолично, без съгласуване с БЛС и различните организации, вмени изписването на медикаменти. Лекарства се изписват след преглед.

Не можем ние да изпишем лечение на база чужд преглед. Въпреки това, и сега изписваме лекарства, но те не са за борба с COVID-19, а срещу симптоматиката на заболяването", уточни д-р Миндов.

Новините от днес и със задна дата