вторник, 12 октомври 2021 г.

Заснеха "странна" синя светлина над Земята

  

                         Снимка: ESA/NASA–T. Pesquet

Френският астронавт Тома Песке направи любопитна снимка, показваща ярка синя светлина "експлодираща" над нощна Европа. От снимката дори се вижда, че "странната" светлина идва от източната част на Балканския полуостров.

"Светлинното явление" обаче има обяснение и не е толкова мистериозен, колкото изглежда.

"Спрайтовете се образуват над облаците и представляват продължение на обикновената мълния, образувана под облака. Появяват се в резултат на разреждането на заряда, натрупан в облаците от мълнията. При йонизацията на атмосферните газове спрайтовете светят в червено-синьо, в зависимост от височината на която се намират. Последната варира от 10 до 100 километра надморска височина. В по-ниските слоеве, на височина около 20 км, поради високото налягане спрайтовете светят в синьо, а в по-високите - в червено. Спрайтовете се образуват в област с диаметър от 1 до 100 км. Скоростта, с която се движат, е около 10 км/с", обясняват явлението "Синя искра" от Meteo Balkans.

За пръв път спрайтове са наблюдавани на 6 юни 1989, като това става случайно, при изпробване на телескоп. Първата им цветна снимка се появява чак през 1994 година.

"Сините искри" приличат много повече на познатите светкавици, спрямо спрайтовете. Въпреки това явлението е наблюдавано за пръв път през октомври 1989 година от американската совалка над Австралия.

Броят на заснетите спрайтове и "сини искри" досега е малък, тъй като наблюдаването им е най-лесно от космоса, а продължителността им е само няколко милисекунди.

ова е много рядко явление и имаме съоръжение извън европейската лаборатория" Колумб ", посветено на наблюдението на тези светкавици", споделя Тома Песке.

Интересното е, че Земята дори не е единственото място с подобни явление - такива са наблюдавани и на Юпитер.

Новините от днес и със задна дата