сряда, 13 октомври 2021 г.

Военен спаси живота на млад мъж, а минути по-късно стана татко

 

Военнослужещ от Сухопътни войски спаси живота на млад мъж, който припаднал в голям хипермаркет в Благоевград и глътнал езика си. Половин час по-късно пък младши сержант Атанас Секулов получил обаждане от съпругата си, че е станал баща за втори път на момиченце, съобщиха от Сухопътни войски.

Инцидентът с щастлив край се случил днес по обяд. По време на обедната си почивка младшият сержант от Бригадното командване отишъл в голяма търговска верига да пазарува. В този момент Атанас Секулов чул писъци и суматоха от намиращия се на територията на хипермаркета обект на мобилен оператор. 

Военният вижда, че паниката нараства и изтичва до насъбралото се множество. Вижда млад мъж, изпаднал в безсъзнание. С придобитите знания по време на международни и полеви занятия той веднага разпознава характерните признаци на припаднал човек, който си е глътнал езика. При удара от падането, пострадалият е заключил челюстта си, което прави невъзможно отварянето ѝ.

Военнослужещият преценява обстановката и виждайки, че жизнените показатели на припадналия мъж се влошават бързо, решава да приложи наблюдаван от него в подобна ситуация алтернативен метод. Събува обувката на пострадалия и силно го ухапва за палеца на крака. За щастие пострадалият реагира, закашля се и отключва челюстта си, след което младши сержантът успява да извади езика му.

Той изчаква пристигането на Спешна помощ и помага на екипа за поставянето на медикамент и пренасянето на пострадалия до линейката.

Половин час след случката, младши сержант Атанас Секулов получава обаждане от съпругата си, че е станал баща за втори път на момиченце.

Дни по-рано, на 10 октомври, старши сержант Добромир Якимов от Десети механизиран батальон - Враца помогна на пострадали в катастрофа на пътя между Враца и Криводол.

Той изчакал на място екипите на Бърза помощ, полицията и пожарната и се е включил в спасителната операция на 70-годишен шофьор, който е бил в тежко състояние, допълват от Сухопътни войски.

Новините от днес и със задна дата