сряда, 13 октомври 2021 г.

Проф. Овчаров със сензационно разкритие как са били убити царете Калоян и Петър

 

Елегантен сребърен мъжки пръстен с отвор за отрова е една от най-забележителните находки от приключилите тримесечните археологически проучвания на античния и средновековен град Мисионис край Търговище.

Той бе показан от проф. Николай Овчаров, под чието научно ръководство се водят проучванията, съобщи „Фокус“. Пръстенът е с изящна украса от гранули.

Най-важно е обаче, че касетата му е куха, а встрани има едва забележима дупчица, обясни проф. Овчаров. „Ние сме улеснени в тълкуването, защото накитът е буквално близнак на една находка от 2013 г.

Тогава доц. Бони Петрунова (днес директор на Националния исторически музей) съобщава сензационно от средновековния град Калиакра, че там е открит първият по рода си пръстен-убиец. Той е с куха касета и дупчица за изливане или изсипване на отрова.

Петрунова уточнява, че най-вероятно става дума за арсеник, внасян от Италия“, посочи професорът. Пръстенът от Мисионис е същият, само че е от по-благороден метал – сребро. И може би наистина Бони Петрунова е права, предвид известните исторически примери от епохата.

Има подозрения, че чрез отрова са елиминирани царете Петър и Калоян, управлявали в края на ХІІ и началото на ХІІІ в. По такъв начин загива в 1246 г. малолетният цар Коломан І, който според летописеца умира внезапно „от питие, донесено му от противника, в което тайно е била излята отрова.”, обясни проф. Овчаров.

Новините от днес и със задна дата