понеделник, 11 октомври 2021 г.

Карнобат пламна с К-19 заради гурбетчийски сватби / видео

 

 

 

 

 

 

 

 

Драстичен ръст на болните от Ковид-19 в Бургаско. В Карнобат заразените служители на медицинския център и спешното отделение са общо 11. Освен медици, в областта има и много болни учители и ученици.

Две училища в Карнобат преминават към ротационно обучение. 50% от класовете минават в дистанционна форма, а причината е големият брой заболели ученици. Една от причините за ръста на заболели според карнобатската управа, са масови събирания и тържества.

"Връщат се от Германия, карат тук едномесечна отпуска, през това време сключват брак, съвсем нормално, подават медицински документи, подписват се и ние нямаме право да им откажем подписване на граждански брак", обясни пред България Он Ер кметът на Карнобат Георги Димитров.

Затова местната власт е забранила масовите събирания и празненства.

"Още веднъж подчертавам, че брак се сключва при спазване на съответните противоепидемични мерки. Не се прави в ритуална зала подписването, прави се в общината. Но след това няма как да ги контролираме. Взели сме всички мерки за ограничаване на събирането на обществени места", уточни градоначалникът.

Само за ден в община Карнобат е имало 5 сватбени тържества, като на някои са присъствали стотици гости. Затова Здравната инспекция започва засилени проверки.

"За последната седмица са регистрирани 636 положителни случая с Ковид-19, от тях 43-ма  са починали. Най-висока е заболеваемостта в община Карнобат", заяви говорителят на РЗИ Бургас Елица Карагьозова.

Регистрираните ученици с положителен резултат за коронавирус са 84, а учителите - 25. На територията на областта са разкрити общо 350 легла за пациенти с Ковид-19. В лечебните заведения към момента са настанени 219 души. Засега необходимост от разкриване на допълнителни легла няма.

Новините от днес и със задна дата