петък, 17 септември 2021 г.

Фалстарт на рецептите за безплатни лекарства за COVID болни

  

                                          Снимка: БТА

От днес Здравната каса трябва да поема лекарствата за домашно лечение на COVID болни пациенти, изписани в разкритите около 50 COVID зони в поликлиниките.

Новината от Здравното министерство за старта на издаване на рецепти за безплатни лекарства за COVID болни обаче изпревари готовността на Здравната каса и центровете с COVID зони.

Така например столичните ДКЦ-та се оказаха в ситуация, в която трябва да връщат пациенти, тъй като още нямат сключени допълнителни анекси със Здравната каса и чакат инструкции за работа. В същото положение се оказаха и други центрове в страната, други пък още нямат нужния софтуер за издаване на електронни рецепти, предаде NOVA.

"Не можем да изписваме лекарства. Предвид очаквания нов анекс към договора с Касата, нека да видим първо какви условия на работа ще ни предложат", обясни Таня Евтимова, управител на 11 ДКЦ-София.

Така към момента в тази COVID зона в София може само да диагностицират и преглеждат пациентите, след това да ги насочат към личните лекари, а те да издадат рецепти и то за платени лекарства. Сега всички очакват новите разпоредби.

"Ние тепърва ще кажем дали имаме тази възможност - да изписваме лечение и да наблюдаваме хората, диагностицирани с COVID. Или просто ще затвори пункта", обясни още Евтимова.

От здравното министерство твърдят, че не са необходими допълнителни инструкции за предписване на безплатните лекарства.

"Тези лекарства могат да се изписват по общия ред, който е както за всички останали лекарства", коментира служебният заместник-министър на здравеопазването д-р Димитър Петров.

От Здравната каса обясниха, че технически проблем е довел до забавянето на анексите към договорите с ДКЦ-ата в София и обещаха от началото на следващата седмица всички да ги имат. Оттам нататък всяко лечебно заведение ще прецени дали да го подпише, или не.

"Няма как един екип в COVID зоната да поеме такъв вид работа. Освен това ако ние наистина ще трябва да прилагаме и лечение на хора, времето за всеки пациент става значително. За момента положителните ги насочваме към техните лични лекари", заяви Татяна Евтимова - управител на XXI ДКЦ, София.

Безплатните лекарствата ще се отпускат от аптеките, които обаче също имат своите притеснения.

"Нямаме указания от касата по какъв начин да се работи с този списък. Кой ще изписва тези рецепти?", попита магистър фармацевтът Маргарита Грозданова - член на УС на Българския фармацевтичен съюз.

От здравното министерство обясняват, че безплатни лекарства може да изпише само специалистът от ковид зоната, прегледал пациента. Рецептата трябва да е електронна. А личните лекари са недоволни.

"Няма по-добър познавач на пациентите от семейния лекар. Ние си им знаем всички заболявания. Отивайки в тези ковид зони- какви лекарства ще им се разпределят?", коментира общопрактикуващият лекар д-р Виделина Моллова пред БНТ.

От здравното министерство казаха, че личните лекари ще могат да лекуват дистанционно най-леките случаи на коронавирус, а ковид зоните щели да облекчат работата им. В момента обаче в страната са разкрити около 50 ковид зони.

"При положение, че пациентът трябва да пътува с междуградския транспорт, за да отиде до такъв кабинет, се създават условия за заразяване на околните хора", заяви общопрактикуващият лекар д-р Костадин Сотиров.

"Очакваме до 2 седмици страната да бъде покрита на ниво общински центрове, тоест, там, където има някакъв специализиран център, евентуално той да поеме ковид зоните", каза служебният зам.-министър на здравеопазването.

Лекарствата, на които пациентите имат право, са разпределени в три групи - антибиотици, кортикостероиди и медикаменти, повлияващи кръвосъсирването.

"Вероятно ще се появи и е налице лек дефицит на нискомолекулните хепарини. За друг дефицит в момента няма данни да се появи. Предприели сме достатъчно мерки", обясни служебният зам.-министър на здравеопазването д-р Петров.

Неосигурените нямат право на безплатни лекарства за коронавирус. А хората, преминали през ковид зоните трябва да посетят и личния си лекар, за да си вземат болничен.

Новините от днес и със задна дата