събота, 18 септември 2021 г.

Учени посочиха необратимите последици след прекаран коронавирус

 Учени посочиха необратимите последици след прекаран коронавирус

Натали Тронсън, учен от Мичиганския университет, посочи необратимите ефекти върху здравето на пациенти, които са прекарали коронавирус. Нейните изследвания са публикувани в списанието MedicalXpress .

Специалистът каза, че въздействието на SARS-CoV-2 върху мозъка в някои случаи е едно от най-сериозните последствия от заболяването. Например, дългосрочните ефекти върху мозъка, причинени от болестта, включват миалгичен енцефаломиелит (или синдром на хронична умора ) и синдром на Гилен-Баре. Това е бързо прогресиращо автоимунно разстройство на периферната нервна система.

Както Тронсън обясни, последствията се причиняват както от директна вирусна инфекция на мозъчната тъкан, така и от влиянието на вируса чрез инфекция на епителните клетки и имунната система. Това допринася за трайни неврологични промени след излекуване от COVID-19.

Лекарят обясни още, че много от симптомите на коронавируса всъщност са свързани с защитните реакции на имунната система. Например хремата не е директен ефект на коронавируса, а резултат от реакцията на имунната система към него. Неразположението, умората и треската се случват поради активирането на специализирани имунни клетки в мозъка.

По-рано учените от Института Каролинска в Швеция откриха няколко вида клетки, които играят ключова роля в имунния отговор на коронавирус SARS-CoV-2 и допринасят за хиперинфламацията, наблюдавана при животозастрашаващи случаи. Оказа се, че белите кръвни клетки, наречени еозинофили, играят важна роля в развитието на усложнения./zdrave.to

Новините от днес и със задна дата