четвъртък, 2 септември 2021 г.

Лозари блокираха изхода на Поморие към Слънчев бряг

  

                                           Снимка: БНР

Близо 60 лозари от Поморие, Несебър и Руен блокираха за половин час преди обяд изхода на Поморие в посока Несебър и Слънчев бряг. Причината за протеста им е липсата на държавни субсидии за сектор лозя, нелоялната конкуренция и безконтролен внос на грозде и вино.

Твърдят, че от години работят на загуба и затова са готови да изкоренят стотици декари лозя.

Протестиращите издигнаха плакати с надписи "Г-н министър, ние сме земеделци защо не ни подкрепяте" и "Вноса на субсидирано вино и грозде и нелоялната конкуренция ни разоряват".

Вкарваме грозде от Румъния, от Македония, които произвеждат евтино грозде, а нашето излиза скъпо. Гроздето е най-скъпата земеделска култура и единствената, която не се субсидира, коментираха протестиращите:

"В момента субсидията е 380 лв. Те произвеждат евтино грозде и нашето излиза скъпо. Нашата субсидия е в рамките на 30-40 лв."

"От 30 000 декара в град Поморие в землището, сега в момента са 4 000 - 5 000. Можем да се преброим лозарите на пръсти. Изкоренява се, защото няма смисъл да се налива от пусто в празно. Бъркаме си в джоба да субсидираме работниците и техните семейства, а накрая за нас нищо не остава. Разходите ни за декар не се покриват от себестойността на гроздето, което продаваме."

"За последните 6 години е намаляло производството на винено грозде с 41%."

В декларация до 2 министерства - на земеделието и храните и на финансите, протестиращите настояват за държавно подпомагане за сектор "лозя". Според тях субсидията трябва да е между 450 и 500 лева на декар.

Новините от днес и със задна дата