четвъртък, 30 септември 2021 г.

360 души ползват услугите по проекта „Патронажна грижа +“, изпълняван от Домашния социален патронаж в Бургас

 360 души ползват услугите по проекта „Патронажна грижа +“, изпълняван от Домашния социален патронаж в Бургас

Общо 360 възрастни и самотни хора или хора с увреждания ползват ежедневно безплатните социални услуги по проекта „Патронажна грижа +“, осъществявани от Домашния патронаж в Бургас. Това сподели днес нейният управител Валентина Станкова на среща с журналисти, на която бяха представени целите, дейностите и резултатите по проекта.

В нея взеха участие още зам.-кметът по здравеопазване и социални дейности на Община Бургас Йорданка Ананиева, председателят на Общинския съвет проф. Севдалина Турманова, директорът на общинската дирекция по здравеопазване и социални дейности Мая Казанджиева, представители на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ и специалисти, предоставящи социалните услуги.

„Проектът има две направления – предоставяне на патронажна грижа на възрастните хора и хора с увреждания, и хора, получаващи подкрепа за преодоляване на пандемията от COVID-19 и мерките, свързани с това. Целта ни е чрез този проект да успеем да достигнем до възможно най-голям брой хора, които имат нужда от тази социална и медицинска подкрепа“, сподели зам.-кметът по здравеопазване и социални дейности в Бургас Йорданка Ананиева.

Управителят на Домашен социален патронаж Бургас Валентина Станкова разказа, че проектът подпомага възрастните хора и хората с увреждания да се справят с проблемите от ежедневието физически, но и психически.

„Капацитетът по „Патронажна грижа +“ е 241 потребители, но реално имаме повече желаещи да ползват услугата. В момента 360 са хората, които ползват услугата, а е комплексна и включва грижи от медицинска сестра, рехабилитатор, домашен санитар, психолог, социален куриер и дори извършване на леки ремонтни дейности в домовете на тези хора. Започнахме с един рехабилитатор, сега са четирима“, заяви управителят на Домашен социален патронаж Бургас Валентина Станкова.

По проекта медицинска грижа от рехабилитатор и медицинска сестра, която извършва различни леки медицински манипулации, като вливания, инжекции, превръзки, измерване на артериално налягане и на кръвна захар, получават общо 222 лица. Освен това, домашни санитари помагат в домакинството и обслужването на потребителите, а 33-ма потребители ползват услугата психологическо консултиране. Оказва се, че заради пандемичните условия и условията на карантина зачестиха депресиите и паник атаките на възрастните хора. Това налага назначаване на още един, допълнителен психолог.

Патронажната грижа включва още пазаруване от социалните куриери на хранителни услуги и лекарства, заплащане на битови сметки и неотложни административни и битови услуги със средства на потребителите, както и транспортиране до лечебни заведения, когато това се налага.

Второто направление по проекта „Патронажна грижа +“ включва закупуване на лични предпазни средства, на дезинфектанти и препарати за почистване, тестване на персонала и на потребителите с цел превенция срещу коронавирусна инфекция и назначаване на допълнителен персонал за осигуряване на почистване и дезинфекция на помещенията в социалните центрове.

„Чрез това направление предстои да закупим и доставим на всяка една социална услуга в Бургас UV устройства, йонизатори и бактерицидни лампи за дезинфекция на помещенията, както и осигуряване на компютърна техника за предоставяне на услугата по дистанционен начин, ако пандемичните условия го наложат“, сподели още началникът на общински отдел „Здравеопазване и социални дейности “ Адриана Христова.

Председателят на Общинския съвет проф. Севдалина Турманова сподели, че местният парламент също подкрепя дейността и усилията на Община Бургас и Домашния патронаж в работата им за подкрепа на най-уязвимите хора, болни и самотни хора.

Целта на проекта е да осигури подкрепа чрез предоставяне на патронажни грижи за възрастни хора и лица с увреждания чрез услуги в домашна среда, както и подкрепа за адаптиране на социалните услуги, делегирани от държавата дейности в отговор на безпрецедентните предизвикателства, свързани с разпространението на COVID-19. Ще се осигури продължаване на подкрепата по осигуряване на почасови мобилни интегрирани здравно-социални услуги в домове на лицата, които са най-застрашени от коронавируса.

Предоставянето на допълнителна финансова подкрепа във връзка с мерките по превенция от заразяване с COVID-19 и предоставяне на патронажна услуга ще осигури продължаваща подкрепа и в извънредната обстановка в отговор на актуалните нужди, свързани с превенция и ограничаване на коронавируса и потребностите на уязвимите групи.

Проект „Патронажна грижа +“ се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.


 

Новините от днес и със задна дата