вторник, 21 септември 2021 г.

Недобросъвестни граждани превърнаха в сметище района на бл. 26 в „Зорница“

 Недобросъвестни граждани превърнаха в сметище района на бл. 26 в „Зорница“

Недобросъвестни граждани превърнаха района край блок 26 в бургаския комплекс „Зорница“ в грозно и замърсено пространство. Те са изхвърлили нерегламентирано голямо количество отпадъци около контейнерите за смет, като по този начин са създали възможност да бъдат разпилявани от вятъра на по-голяма площ.

След констатираното нарушение Община Бургас е предприела необходимите стъпки за отстраняване на отпадъците. Районът вече е почистен, но подобни прояви водят до увеличаване на разходите, които всички данъкоплатци плащат за извършване на услугите по сметопочистване.

Изхвърлянето на отпадъци на нерегламентирани места е нарушение на законовата уредба за опазване на околната среда. Глобата за нарушителите е до 5000 лева. За да бъде наложена обаче, е необходимо нарушителите да бъдат установени.

Община Бургас, съвместно с „НЕЛСЕН ЧИСТОТА“ ЕООД, предоставя на гражданите безплатна услуга за извозване на отпадъци, останали след ремонт и строителни дейности.

Какво трябва да направим?

1. Да се подаде заявка за извозване на тел. 0893/337 909 всеки делничен ден от 08.00 до 16.00 ч. Извозването се осъществява от понеделник до петък /включително/ от 07.30 до 16.00 ч.

2. Строителните отпадъци трябва да бъдат поставени в чували, като количеството на отпадъка не трябва да надвишава 3 куб. м.

3. Отпадъците се изнасят на място с осигурен достъп за специализирания автомобил не по-рано от деня за извозване.

За живущите в кварталите извозването се осъществява два пъти месечно. За села, вилни зони и селищни образувания „НЕЛСЕН-ЧИСТОТА“ ЕООД предлага платена услуга за извозване на отпадъците. Услугата се предоставя безплатно веднъж годишно за всеки жилищен имот.

Новините от днес и със задна дата