четвъртък, 30 септември 2021 г.

Умиращ от К-19: Моля ви, ваксинирайте се! Прецаках се!

 

Мъж на 27 години от Квебек загуби битката с COVID-19 за малко повече от 20 дни, пишат от БГ ВойсНа 1 септември Кевин Смит Чартрий дал позитивен тест за коронавирус. 23 дни по-късно, миналия петък, бащата на две деца издъхна от вируса. Той не е бил ваксиниран с нито една доза, преди да се сблъска с болестта.

Преди смъртта си той помолил близките си да се ваксинират.

„Кевин нямаше никакъв проблем със здравето, той беше в блестяща форма и обожаваше живота“, написа сестра му.

Няколко дни след като получил резултата си и той бил позитивен, на 5 септември, Кевин Смит бил приет в болницата Сент-Жером.

„COVID? Не вярвах и се смеех на това. Тази сутрин заради високото ми кръвно сърцето ми биеше с 234 удара в минута. Благодаря на баща ми, че се обади на Спешна помощ, защото нямаше да го направя сам“, пише младият мъж в профила си във Фейсбук малко по-късно същия ден. Той публикува и снимка, на която е прикован за леглото и с прикрепени жици за тялото.

„Според него COVID-19 беше грип като всеки друг или болест, която засяга възрастните хора“, разказа още сестра му.

Три дни по-късно Кевин подписал отказ от болнично лечение, за да се прибере вкъщи, защото се чувствал по-добре. През нощта започнало да го тресе, вечерта на 9 септември съквартирантът му повикал Спешна помощ.

„Бил е часове в респираторен дистрес, при пристигането на линейката нивото на кислород на Кевин беше почти на нула! Съквартирантът му е трябвало да му прави сърдечен масаж, чакайки лекарите, но е било твърде късно. Кевин е останал прекалено дълго без лечение“, разказва още Корин Смит.

При пристигането й в болницата, Кевин вече бил в кома. „И тук започнаха неговите две седмици страдание“, си припомня сестра му.

Дробовете му били тежко засегнати. Той останал на изкуствено дишане през седмиците, през които бил  в дълбока кома.

На 19 септември близките му пристигнали при него. „Всеки ден бяхме до него, но за нещастие в петък, 24 септември, Кевин издъхна“, обясни сестра му.


В памет на Кевин близките му насърчават всеки да се ваксинира.

„Като последно желание той каза: Обичам ви, това наистина съществува (COVID-19), бях първият, който не го разбра, прецаках се, отидете да се ваксинирате. Двете дози са важни“, обясни Мишлина Мастроджиакомо, социален и психологически съветник, работила с Кевин още по време на тийнейджърските му години, която също била с него до последно.

„Всички ние сменяме мнението си, защото Кевин го поиска от нас“, каза още социалната работничка, която е в очакване да си постави втората доза от ваксината.

Новините от днес и със задна дата