събота, 18 септември 2021 г.

Математикът Томов: Иде пълен локдаун! К-19 ще убие 90 хил. българи

  

„Положителната К-19 новина е за тези, които са се ваксинирали преди две седмици с две дози. Те могат да бъдат спокойни. В момента почти няма ваксинирани болни в лечебните заведения“, това заяви в сутрешния блок на БНТ математикът Лъчезар Томов.

По думите му много хора, които носеха маски, не се заразиха с коронавирус през последната година и половина.

„Една част от хората започват да вярват в коронавируса едва когато ги удари или техни близки се заразят. Други дори и в тези случаи не вярват.

Разбира се ги има и тези, които ходят по студиата и говорят глупости. Не цитират изследвания и научни данни, а казват: „Аз казах!“. 

Сигурно вече има два милиона българи, които са преболедували коронавируса. Притеснително е, че част от преболедувалите отново може да се заразят.


Така, че в България имаме щит, но той е около 40%, а за Делта ще ни трябват 90%.

Колкото и ваксинирани да имаме, ако не ограничим събиранията, то вирусът ще продължи да се разпространява“, категоричен бе Томов.

„Ситуацията е комплексна. Никой не ни е виновен – отговорност имат всички.

Единствено бившият премиер Бойко Борисов от всички политици се ваксинира публично и призова и другите да направят това. Всички други си мълчат, че видиш ли това било разделение на обществото.

Ами ако продължаваме така ще имаме 80-90 хиляди починали у нас“, каза математикът Томов в отговор на това кой е виновен за ниския брой ваксинирани българи.
„Никои не иска тотален локдаун у нас, но това автоматично ще се наложи. Болниците ще бъдат препълнени, хората ще умират по стълбите, а линейките няма да смогват“, предупреди математикът.

Новините от днес и със задна дата