Царски орел е прострелян край Ямбол, съобщиха от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). Птицата е открита от екип на дружеството в безпомощно състояние на 20 септември, благодарение на поставения ѝ GPS/GSM предавател. По-късно орелът е настанен в Спасителния център за диви животни на "Зелени Балкани".

След преглед от ветеринарните лекари на центъра се установява, че царският орел е жертва на бракониери, прострелян с ловно оръжие, със счупено лява крило, а доказателството за това са откритите, вследствие на рентгенография, 16 сачми в тялото му, посочват от дружеството.

Царският орел е млада птица, маркирана от БДЗП с GPS/GSM предавател това лято в гнездо в района на гр. Елхово. Предавателите дават възможност да се получава информация в реално време за точните географски координати на местоположението на птиците и да се следи тяхното състояние. Конкретният случай е пример за една от най-сериозните заплахи - незаконният отстрел.

Състоянието на птицата е критично. При направената рентгенография сачми са установени из цялото тяло, включително в областта на крайните прешлени на гръбнака, където могат до доведат до трайно обездвижване на орела.

Сигнал за случая е подаден до всички отговорни институции, включително и до прокуратурата, откъдето се надяваме съвсем скоро да образуват досъдебно производство, посочват от дружеството.

Царският орел е световно застрашен вид и неговото преследване попада под разпоредбите на Наказателния кодекс, който предвижда лишаване от свобода до пет години и глоба от 5000 до 20 000 лева.