събота, 7 август 2021 г.

Разходка с лодка по река Ропотамо: Да плаваш в лонгозната гора

  

Разходката с лодка по Ропотамо е спокоен и лесен начин да опознаете част от резервата "Ропотамо", като същевременно разнообразите престоя си на Южното Черноморие.

Плаването трудно може да се нарече приключение, но е чудесен начин да видите резервата и част от неговите обитатели.

Характерни за долното течение на Ропотамо са лонгозните гори - характерни гори, в които наред с широколистните растат също иглолистни и вечнозелени видове, а напролет част от гората се залива от реката. В лонгозните гори растат и много увивни растения, които ги правят непроходими и напомнящи на джунгла.

Река Ропотамо в 5 факта

  1. Река Ропотамо е дълга 50 км, като плавателни са последните 7 км от нея.
  2. В резерват "Ропотамо" се срещат над 50% от животинските и растителни видове на България.
  3. Ропотамо е резерват със строг режим от 1992 г.
  4. Блатото Аркутино, скалните формирования Лъвска глава и Веселата скала, както и Змийският остров също са част от резерват "Ропотамо".
  5. В резервата е разрешено посетителите да се движат само и единствено по 8-те маркирани пътеки.

Какво да очаквате по време на плаването

С лодката ще изминете около 1,5 км обратно по течението на реката и след това ще се върнете обратно на кея. Трасето преминава през открити и засенчени от лонгозната гора части, като на места ще видите как увивните растения са се навели толкова ниско, че почти докосват повърхността на водата.

Няма гаранция какви животни ще видите по време на разходката. Най-често за снимки позират костенурките, които живеят в реката - излизат на клони и полупотопени дънери, понякога на групи по 3-4.

Кацнали по клоните или прелитащи ниско се мяркат също земеродни рибарчета (малки яркосини птички), чапли, интересни пеперуди.

Голяма част от преживяването зависи от водача на лодката, който забелязва и посочва на туристите животните и разказва интересни факти по време на плаването.

Самата разходка трае около 30 минути.

Как да стигнете до кея с лодките

Кеят, от който тръгват лодките за разходка с лодка по Ропотамо, се намира до самия главен път Бургас - Приморско, на 50 км от Бургас и на 4 км преди Приморско. Има паркинг и от двете страни на пътя, като този откъм морето е просто отбивка с разбит асфалт, а от другата страна има повече места и химически тоалетни.

Паркингът е безплатен.

От него тръгва дървена пътека, която след по-малко от 5 минути ще ви изведе на кея.

Какво трябва да знаете

Дори и по пладне няма опасност да изгорите, тъй като лодките са с покрив и сте защитени от слънцето. Шапка и очила все пак ще са ви полезни. При кея има заведение.

Цената за разходката през 2021 г. е 15 лева за възрастен и 5 лева за дете над 2 години. Лодките нямат фиксиран час на тръгване, а потеглят, когато се напълнят. По време на активния туристически сезон това рядко отнема повече от 15-20 минути. Разходката е идеална дори и за малки деца./trip.dir.bg

Новините от днес и със задна дата