вторник, 31 август 2021 г.

Чаши и вази от изящното стъкло Мурано, открити край Ченгене скеле, са включени в експозиция на Археологическия музей в Бургас

 Съкровищата на най-добрите занаятчийски магазини във Венеция / Италия |  Най-добрите места за пътуване. Съвети за туристи и пътешественици!

Близо 2 хиляди фрагмента от чаши, кани и други изящни съдове, открити при подводните проучвания на залива Ченгене скеле, са включени в експозицията „Стъкленото съкровище от Черно море и археологическото наследство на залив Ченгене скеле“ в Археологическия музей в Бургас.

Според д- р Найден Прахов, ръководител на подводните проучвания, това е изключително впечатляваща находка, която няма аналог от Черноморието и Балканския полуостров.

Предполага се, че изящните съдове са венецианско производство от XVI-XVII век.

„Тази находка е свидетелство за ранен внос на луксозни стоки в Османската империя, за което досега имаше много малко информация. Най-вероятно съдовете са произведени в работилница на остров Мурано, Венеция“, обясни  пред журналисти проф. Прахов.

Подводните проучвания се проведат за втора поредна година от РИМ – Бургас, НИМ и Центъра по подводна археология в Созопол.

„Изключително впечатляващи са находките. Подкрепата ни за работата на археолозите тук ще продължи“, коментира зам.- кметът по култура, туризъм и спорт Диана Саватева.

Проучванията в залива на Ченгене скеле се финансират от Община Бургас.

Изящните експонати могат да бъдат разгледани в Археологическия музей. Те са представени и в луксозен каталог, издаден по проект, финансиран от Министерството на културата.

Новините от днес и със задна дата