понеделник, 30 август 2021 г.

Могат ли да ни изтеглят пари от безконтактната банкова карта

 istock 

Безконтактните карти са практична услуга, която е все по-разпространена. Нейна алтернатива са и безконтактните плащания през смартфон или умна гривна и часовник. Те често будят притеснения сред някои потребители за сигурността на средствата им.

С времето се появиха и множество митове, че е нужно на престъпник просто да се доближи до чантата или раницата на жертвата си с подходящ четец и да си генерира плащане или да открадне данните на картата. И макар това да е възможно на теория, практиката е доста по-сложна. 

Нужно е специално устройство, което трябва да се доближи на по-малко от около два сантиметра от картата, за да може да бъде прочетена тя, отбелязва MakeUseOf.

Освен това, обикновено е нужно картата да се задържи поне около секунда и също така зависи дали потребителят не е активирал допълнително изискване за въвеждане на ПИН за всяка трансакция или само над определена сума.
 

Същото важи и за смартфоните. При тях се използва NFC чип, като четецът отново трябва да бъде доближен много близо до устройството. А често приложенията мобилни портфейли изискват допълнително потвърждение чрез ПИН или пръстов отпечатък.
 
MasterCard отбелязва, че методът не е подходящ и за кражба на данни. Четецът може да "вземе" номера и датата на валидност на картата, но не и допълнителният трицифрен код за сигурност, нито имената на картодържателя. А без тези данни изтеглянето на пари също не е възможно.

Освен това вече има и много портфейли, които има RFID защита на отделенията си за карти. Продават се и отделни защитни калъфи за такива карти. Тогава прочитането е невъзможно докато картата не бъде извадена от тях.
 
Също така се препоръчва активирането на изпращането на известие при всяка трансакция. А ако потребителят се съмнява в терминала, то може да поиска използване на четеца на чипа и въвеждане на ПИН, препоръчва MyMemory.
 
Ако човек спазва елементарните правила за киберсигурност и не споделя данните за картата си, държи я прибрана и особено в защитен портфейл, активирал е функциите за сигурност на приложението и мобилното устройство, финансовите му средства са защитени.

Новините от днес и със задна дата