Министърът на туризма Стела Балтова съобщи за БТА, че има принципно съгласие от финансовото министерство и в момента се обсъжда мярката за 9% ДДС в туризма да се приложи до края на 2022 г. Това ще стане възможно, ако всички плащания бъдат картови и банкови.

Какви мерки се прилагат

Мярката "Отново заедно" (лагерите за деца и преподаватели - б.р.) продължава, което е особено важно за зимния туристически сезон, като оставащите средства ще се насочат именно за този период.

Продължават действието си мерките "Заетост за теб" (подкрепа за реинтеграция в заетост на безработни, останали без работа вследствие на пандемията и разпространението на коронавируса - б.р.).

Продължава и субсидирането на седалките с 35 евро за туристическите чартърни полети.

Разработва се и схема за подкрепа на бизнеса за оперативните му разходи, каза министърът.

Част от актуализирания бюджет за тази година ще бъде използвана за сектор "Туризъм", защото от тези 400 млн. лева има около 240 млн. лева, които ще бъдат предназначени за мярката "60 на 40", каза още министърът. Тази мярка ще е с нов дизайн, включително и "75 на 0" на средногодишна база, което е нашето предложение, защото туристическият сектор има сезонен характер на работата и на приходите си, допълни Балтова.

От останалата част - около 150-160 млн. лева, министерството настоява да има средства, които да бъдат целево насочени в туризма. Парите са нужни за реклама и маркетинг за предстоящия зимен сезон, за подкрепа на екскурзоводите.

Министър Балтова изтъкна и необходимостта повече средства да се отделят за тестове, които могат да бъдат насочени в подкрепа на събитийния туризъм.

През октомври се очаква да започне обсъждането на мярка по линия на REACT-EU, която е на обща стойност 200 млн. евро и се администрира от Министерството на икономиката. Министърът уточни, че това няма да е директна безвъзмездна помощ, а ще бъде обвързана с определени показатели - инвестиции за "зелен" бизнес, дигитализиране на дейността и други параметри. Ще бъде сериозна помощ, включително и за туристическия сектор, отбеляза министърът.

Министерството продължи администрирането на схемите за предоставяне на държавна помощ под формата на преки безвъзмездни средства за туристическия бизнес и скоро ще бъде изплатена помощта от 16,5 млн. лева на около 120 туроператора за възстановяване на средства за нереализираните пътувания.

Неработещият бизнес при влизане в "червената зона"

Ако страната влезе в "червена зона" според националния здравен план, неработещият бизнес ще се възползва от мярката "60 на 40", каза министърът в отговор на въпрос. Тя посочи, че на последната среща с бизнеса, с участието на финансовия министър, е било изтъкнато, че това е мярката, от която те са получили най-значима подкрепа.

Същевременно министърът подчерта важността и на други мерки, които ще помогнат на бизнеса да покрие оперативните си разходи. Тя напомни, че в плана се предвижда възможност при ваксиниран персонал и ваксинирани посетители да няма ограничения в дейността.

За изходящия и входящ туризъм остават изисквания за ваксинация, отрицателен PCR тест, както и при определени условия да се използват безплатни антигенни тестове. Освен това в страната се очаква да пристигнат над 1,5 млн. такива тестове, които ще са предназначени за входящ и изходящ туризъм, напомни министърът.

Все още не са определени карантинните хотели за София и зимните курорти. Скоро ще има среща с бизнеса за предстоящия зимен сезон, защото смятаме, че е добре да се предвидят такива места, включително и в нашите зимни курорти, каза министърът.

Кога ще си върнем туристите

Общият брой на туристите, посетили България това лято, е близо 3,5 млн. по неокончателни данни на системата ЕСТИ, каза министърът. От тях около 2,1 млн. са българи. Броят на чуждестранните туристи, които са летували в страната, е около 2,5 пъти по-голям спрямо миналата година. Това са несъпоставимо по-високи резултати спрямо лятото на 2020 г., коментира министър Балтова. Тя допълни обаче, че те не са съпоставими с данните за рекордната за страната 2019 г. и изтъкна, че по последни прогнози на Световната организация по туризъм, те могат да бъдат достигнати през 2024 г.

В отговор на въпрос при вариант служебното правителство да остане дали е готова да продължи работа в ресор "Туризъм", министърът заяви, че в момента подобни перспективи не са били обсъждани.