събота, 7 август 2021 г.

Пожарът в РСМ се разрастна, библейска катастрофа в Гърция, 4 деца зад стихията край Велинград

  

Заради силния вятър пожарът в Република Северна Македония снощи се разрасна, като към момента опасност има за селата Будинарци и Мачево. Там се наложи хората да бъдат евакуирани.

Ситуацията откъм българската страна към момента е спокойна, като опасността огънят да прехвърли границата остава минимална. Близо 70 горски служители и граничари продължават и днес да обхождат района около границата. Пожарът в югозападната ни съседка се наблюдава и от термокамери на Югозападното държавно предприятие и Гранична полиция.

"Канадер Т21", специализиран хеликоптер за гасене на пожари, пристигна в РСМ от Румъния, а следобед се очаква и самолет "Херкулес 530", който е с най-съвременна техника, съобщи МИА.

Помощта ще бъде разпределена там, където положението е най-критично, съобщи на пресконференция помощник-ръководителката на Сектора за операции и координация към Центъра за управление на кризи Мария Милкова.

В момента в района на Пехчево ситуацията с пожарите в страната е най-критична, съобщиха на пресконференцията.

Тази сутрин температурите бяха ниски, което позволи на всички хеликоптери да заминат към Пехчевдско-беровския район. Всички материално-технически ресурси и много пожарникари са насочени в посока Пехчево - Берово, а останалите са концентрирани в района на Делчево край Разловци, заяви Горан Стояновски, ръководител на Сектора за операции и координация.

Той каза, че отново има повторно активиране на пожара в Криви Дел и там има 35 войници и противопожарни екипи. Теренът, на който гори този пожар, е труднодостъпен.

В района на Прилеп има два пожара, от които единият е под контрол, но вторият е край Плетвар в недостъпен терен и е много по-тежък.

Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев прекъсна лятната си почивка и посети село Будинарци край Берово.

Горите лесно се палят и пожарите трудно се гасят, оправям послание да внимаваме всички, да поставим сигурността на първо място и да предотвратим всички рискове, които могат да предизвикат пожар, написа Заев в профила си във Фейсбук.

Заев благодари за помощта, която е пристигнала от Сърбия, Словения, Австрия и Румъния, съобщава "Независен весник"

И "Кугар" в гасеното на пожар в хисарското село Михилци

Пожар избухна над град Баня, Карловско. Пламъците са обхванали около 100 декара борова гора около село Михилци, съобщи кметът на Баня Стамен Гешев.

Пожарът е възникнал снощи след 22.00 часа и до момента екипи на пожарната, както и военни от 61-ва Стрямската механизирана бригада- Корлово и служители на горското стопанство се опитват да локализират огъня.

Борбата с огнената стихия не е спирала през цялата нощ. На място днес има 6 екипа на пожарната и над 60 човека военни, горски и доброволци. Гората е над град Баня, няма опасност за населеното място.

Военнослужещи от 24-а авиационна база - Крумово с вертолет "Кугар" се включиха в дейностите за овладяването на огнената стихия в района на село Михилци, съобщиха от Министерството на отбраната. Вертолетът излетя от авиобазата в 13.25 часа днес. Екипажът ще помага на огнеборците за потушаването на пожара с обливане на засегнатия район с вода посредством системата за пожарогасене, с която е снабден вертолетът.

Тридесет и трима военнослужещи са на терен. Ръководител на формированието е старши лейтенант Станимир Караджов. Военнослужещите помагат на пожарникарите за овладяването на огнената стихия. Действията им се координират от командира на батальона подполковник Пейчо Генов.

 Деца са причинили пожара край Велинград

Четири деца, причинили пожар по непредпазливост в района на Велинград, са установени от служители на Районното управление града, съобщиха от ОД МВР - Пазарджик.

Пожарът възникна на 5 август в землището на Велинград, на територия от горския фонд на Държавно горско стопанство "Алабак". Успоредно с действията по ограничаване на разрастването и потушаването му, служители от РУ - Велинград са работили по разследване на причините, довели до него. За случая било образувано досъдебно производство под надзора на прокурор от Районната прокуратура в Пазарджик, териториално отделение-Велинград.

При проведените оперативни дейности полицейските служители установили, че пожарът е започнал от непредпазлива игра с кибрит в зоната на велинградския квартал "Анезица". Извършителите са едно момче и три момичета на възраст между 9 и 14 години, всички жители на квартала. Установени са и свидетели на случилото се, на които са снети обяснения.

За срок от 24 часа в ареста на РУ-Велинград са задържани две жени на 40 и 49 години за това, че са оставили без надзор и достатъчна грижа подрастващите. Те са майка и баба на две от децата. С тийнейджърите работят инспектор "Детска педагогическа стая" и криминалисти.

Не е добре да пътувате в Южна Гърция

Качеството на въздуха в Атина e станало почти непоносимо заради дима от горските пожари, които достигнаха до предградията на града. Това заявиха жители на гръцката столица, цитирани от ДПА.

Над града се стели пепел и се носи миризма на дим.

Властите инструктираха жителите на Атина да затворят всички прозорци и да не излизат от домовете си, след като през цялата нощ северно от града горяха пожари.

Щетите от разразилия се пожар са в процес на изясняване. Процесуалните действия по случая продължават под наблюдението на прокуратурата.

При пожар, застрашаващ най-важния национален парк на гръцата столица, загина доброволец пожарникар, а най-малко 20 души бяха ранени от пожари в страната по време на най-ужасната гореща вълна в страната от 30 години насам, съобщи Асошиейтед прес.

Хиляди жители и туристи избягаха от наближаващите пламъци по земя или по море.

В апокалиптични сцени тази нощ и рано сутринта в събота фериботи евакуираха 1153 души от крайбрежното селище Ливни и плажове на остров Евия, след като пламъците от големия горски пожар, бушуващ от дни, отрязоха всички останали начини за бягство. Хората стискаха в ръце бебета и носиха възрастни хора в столове, качвайки се на малките фериботи, за да избягат.

Друг голям пожар бушува в южния район на Пелопонес Мани, където заместник-кметът на Източен Мани Елени Дракулаку заяви пред телевизия ЕРТ, че 70 процента от района е разрушен. Това е библейска катастрофа, ние говорим за три четвърти от общината, заяви Дракулаку и призова за още помощ по въздух.

Властите потушиха над 400 горски пожари в цялата страна през последните 24 часа, като най-тежко е положението северно от Атина, както и на о-в Евия. Пожарът на планината Парнита в покрайнините на Атина доведе до евакуирането на хиляди хора от четвъртък.

Над 700 пожарникари, сред които подкрепления от Кипър, Франция и Израел се борят с огнената стихия, подпомагани от армията и самолети за потушаване на пожари.

Тази нощ силнят вятър докара огъня до град Тракомакедони, където изгори къщи. На жителите бе наредено да се евакуират. Засега няма съобщения за жертви, съобщи Ройтерс.

Невероятно е какво видяхме там, казва Фаик Заими, служител в детски летен лагер в близкия град Капандрити.

За щастие ние спасихме лагера, но не знаем дали всичко е свършило, добави той.

Засега няма близка перспектива за погасяване на пожарите и не се препоръчва пътуване към Южна Гърция. А появилите се на определени места ветрове от 70 км/час са довели до появата на нови огнища, съобщиха от българското Външно министерство.

Усложнена остава ситуацията и на Пелопонес. А магистралата Атина-Ламия остава затворена за трафик в двете посоки. В направление Ламия движението от пътен възел Калифтаки до пътен възел Инофита е спряно. Трафикът минава по обходни маршрути

Във връзка с необходимостта от осигуряване на пътен коридор за евакуация на жителите на засегнатите селища, входни точки, ще останат отворени за трафик само в посока Атина. Всички пътни такси от Тива към Атина, както и по обиколните пътища, използвани като алтернатива на магистралата Атина-Ламия, са премахнати.

Проблемите, свързани с електроподаването са отстранени. На този етап не се предвижда въвеждането на временен режим на тока. Същевременно предупреждават, че при рязко влошаване на пожарната обстановка и възникнала необходимост, ще преминат към временно прекъсване на тока.

Първият турски кораб за спешни случаи помага в гасенето на пожарите

Овладени са 217 от 223 горски пожара в Турция, съобщи турският министър на земеделието и горите Бекир Пакдемирли, цитиран от телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Продължават няколко пожара в окръг Мугла (край Койджегиз, Каваклъдере, Миляс, Ятаган, Чине) и в Ъспарта (край Сютчюлер). В потушаването на пламъците участват 16 самолета за гасене на пожари, 9 безпилотни самолета, 57 хеликоптера, стотици пожарни коли, както и хиляди огнеборци, посочи Пакдемирли.

Във връзка с пожара край Миляс министър на земеделието и горите заяви, че пожарът продължава, но в момента не поражда сериозни опасности.

Пакдемирли каза, че пожарникарите са положили огромни усилия за потушаването на пламъците, които достигнаха ТЕЦ в Миляс, както и за запазването на туристическите райони.

Министърът на земеделието и горите отправи призив към гражданите да се доверяват единствено на информацията за пожарите, предоставяна от министерството.

Горски пожари са активни все още в Анталия, Мугла, Ъспарта, Айдън и Денизли. Продължават усилията за тяхното потушаване.

Първият турски кораб за спешни случаи "Нене Хатун", който помага в гасенето на горски пожари, пристигна в окръг Мугла, съобщиха местните медии. Корабът, който е с дължина 88 метра и ширина 18 метра, осигурява помощ при спешни случаи вече шест месеца.

На кораба има малка болница, която може да приеме 20 пациенти. На него работят над 40 членове на екипажа на смени.

Този кораб освен за гасене на пожари се използва и за спасяване на жертви от корабни катастрофи, спасителни операции с гмуркане, при замърсяване на морето. На него има и площадка за кацане на хеликоптери./dnes.dir.bg

Новините от днес и със задна дата