неделя, 25 юли 2021 г.

Михаил Константинов: В момента сме заобиколени от чудовищни лъжи

 

В момента сме заобиколени с чудовищни лъжи. Това заяви в "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ математикът проф. Михаил Константинов". Даде пример, че в Европа сме на пето място по смъртност от COVID-19, а лъжата е, че сме първи в света.

Критикува начина, по който е съставена последната Централна избирателна комисия. Определи го като манипулация и "майсторска лъжа". Коментира, че резултатите от изборите са такива, каквито са.

Има една етика, която трябва да се спазва. Допълни, че не е обиден от отстраняването си от "Информационно обслужване".

Отчете, че службата е обработила от 2003 година досега резултатите от 30 национални избори и референдуми. Срещу нашата работа няма нито едно възражение за 18 години, заяви Константинов.

600 000 души по-малко са гласували на 11 юли спрямо 4 юли. Къде изчезнаха тези хора, заяви Константинов. Коментира две от предимствата на машините - няма недействителен вот и по-бързо се отчитат резултатите. Допълни обаче, че в Европа само в град Брюксел гласуват единствено с машини.

„Все още съм член на „Информационно обслужване“. До 16 август. Нищо драматично няма. Това, което виждаме последните години и месеци е, че човек трябва да знае кога трябва да си отиде“, така проф. Михаил Константинов коментира отстраняването му от „Информационно обслужване“.

„Математиците не могат да бъдат изчегъртани. Категорично го заявявам. Имам много материали в интернет. Докато има човешки свят и интернет, то те ще бъдат там. Значи ще ги има и след като мен няма да ме има.

Обиден в никакъв случай. Но искам да кажа на хората, че има една етика, която трябва да се спазва.

Когато прекратяваш отношения с някого го викаш и му казва. При мен бе неутрално, но у нас се въведе една система, която пренебрегва човека, с който се разделяш. А не осъзнават, че те са следващите“, допълни той.

„Срещу нашата работа за последните 18 години и всичките избори, които сме обработили през това време, не бе оспорено нищо. Това е нещо като чудо. Вероятно сме най-доброто дружество в България.

Няма да коментирам дали заради професионални критерии ме освободиха. Аз гласувах за това.

Ето една малка половина новина, а после ще ви кажа голяма новина.

Получихме указание от министъра на транспорта да се съберем и да гласуваме освобождаването на двама души – моето и това на Валери Борисов. Така, че в някакъв случай аз си гласувах това решение.

Голяма новина е за лъжите, с които сме заобиколени. Те са чудовищни.

Ето една сравнително малка лъжа – на което място сме по смъртност от коронавирус в света? Повечето казват на първо, нали? Ние в Европа сме на пето място. Как ще бъде на първо в света? Ето една такава лъжа“, каза още проф. Константинов в сутрешния блок на БНТ.

„Ето как бе сформирана Централната избирателна комисия (ЦИК) – това е едно „майсторско“ нещо. С майсторска лъжа бе приет съставът на ЦИК. С няколко забележително манипулации ГЕРБ получиха по-малко места в Комисията от полагаемото.

От ЦИК си приеха едно правило, според което при равни остатъци от изборните резултати, то печели по-малката партия. Никога не е имало такова нещо!

Когато съм сигурен, че има лъжец, виновен за това, ще го кажа. Но има три съмнителни неща – всичко е толкова съшито, че даже е обидно.

Категорично – не. Машинният вот не е изборът на българите. 600 000 хиляди души по-малко гласуваха на последните избори в сравнение с първите“, допълни той.

Водещият на сутрешния блок каза, че това може би се дължи на спрения купен вот, осъществен от служебния вътрешен министър Бойко Рашков.

„Ако искате да ми кажете, че вътрешният министър е уплашил хората, които купуват вот, то нека да му построим паметник като на Супермен.

Истината е, че лишихме над половин милион българи от право на глас – много от тях казаха, че не искат или не умеят да гласуват с машини“, категоричен бе проф. Константинов.

Новините от днес и със задна дата