сряда, 14 юли 2021 г.

Мира Янева: Това ужасно ми напомня на комунизма!

  

                                       Снимка: Булфото

Социологът Мира Радева не вижда някаква голяма изненада в изборния резултат. Според нея още преди месец е била предвидима патовата ситуация, която наблюдаваме в момента. Гласувахме с машини, битката за първото място е оспорвана. Какви митове разби този вот. Мира Радева говори пред Dir.bg.

- Г-жо Радева, в каква ситуация сме? Дожре пресметнат ход ли е предлагането на кабинет от "Има такъв народ" и какво е посланието?

- За мен ситуацията е доста необичайна. Аз смятам, че тези избори са интересни, защото се развенчаха няколко мита, които през годините ги бяхме вкарали като клише в разговорите си. Ситуацията е интересна, от една страна, а от друга и доста прогнозируема. От лятото на миналата година, когато тръгнаха протестите, стана ясно, че едно активно малцинство иска да наложи своята политическа теза.

Говорим за партиите на протеста. Някак посланията им са в стила "... вие може и да не го искате, но ние ще ви освободим от лошото дори и против вашата воля".

Това ужасно ми напомня на комунизма.

Тогава ни казваха: "Вие не знаете какво искате, но ние знаем. И ще ви научим." Това е арогантно високомерие. Трябва да си сляп, за да не го виждаш. И стана така, че хора, на които съм симпатизирала през годините, се оказаха от другата страна на барикадата. Излезе, че доста съм се лъгала.

- Да продължим с митовете тогава...
- Развенчаха се митове от сорта, че, когато имаме ниска избирателна активност, от това печелят партиите на статуквото. А другите, респективно, ще разчитат на електорална периферия. Така се мислеше и за партията на Слави Трифонов и партията на Мая Манолова. А какво се оказа? Оказа се, че и тези млади партии имат стабилен електорат и хората ги подкрепят независимо от всичко.

Разби се митът, че, когато си сложиш служебно правителство и се разкрият "лошите работи на ГЕРБ", партията на Бойко Борисов ще получи много лош резултат. И това не се случи така. Имаше и друг мит, че машинното гласуване ще улесни изборния процес, но ще затрудни определени групи избиратели и ще ги откаже да гласуват. И това не стана. Вече сме втори ден след изборите, а още нямаме резултат. Остана 1% необработени бюлетини и настана голяма суетня.

Обясненията на ЦИК, че се движат в законовия срок, са ми малко притеснителни. Просто прави и лошо впечатление как председателката на ЦИК не може да се свърже със секция в Лондон, а в същото време журналисти се свързаха. В Лондон се оказа, че има и други разни проблеми.

В крайна сметка, ако оставим настрана всичко това, бихме могли да кажем, че у хората се създаде усещането за някакъв план. Винаги съм подчертавала, че за да се подобри политическата система, за да се развиват демократичните процеси в България, народните представители трябва да носят лична отговорност за поведението. Аз съм убеден привърженик на мажоритарната избирателна система. И точно това направи политическия проект на Слави възможен. Говоря за референдума за мажоритарна избирателна система. Тогава какво стана? Тогава партиите на статуквото, като изключим ГЕРБ, направиха всичко възможно да провалят този опит за въвеждане на мажоритарен вот, защото се страхуват от мажоритарна избирателна система.

По отношение на предложението на Слави за правителство, той, като човек, който дълги години работи в бизнеса, разбира кога едно предложение се приема и кога се отхвърля.

В този смисъл ми изглежда странно това да направи такъв ход и да обяви правителство преди да е ясно кой е победител. Преди да е ясно на кого ще се връчи мандат. Като човек, който години наред успешно развива бизнес, един такъв ход е странен. Освен ако не цели негативен резултат. Видяхме, че хората от кабинета се въздържат от изказвания. И, честно казано, се притеснявам да квалифицирам нещата такива, каквито ги чувствам. За мен е нецивилизовано да пренебрегнеш правото на другите участници в процеса, имам предвид политическите партии, да участват.
Губи се правото на избирателите да изкажат мнението си чрез партиите в политическия процес. Нали партиите съществуват благодарение на хората, които са гласували за тях. Да кажеш "... сам съм на полето, други няма" при положение, че всички виждаме, че ги има е доста нелепо.

Страшно харесвам и лично познавам Николай Василев.


Младите хора, които бяха посочени от Слави, са с много завидна биография. Любомир Дацов винаги ми е правил много добро впечатление, примерно. Очевидно кадърни млади хора. За мен тези хора, които са в тези в този кабинет, не са наясно на какво хоро са се хванали.

- Кабинет на малцинството как звучи в съвременната демокрация?
- Не е лошо, но дали ще работи. Това се две различни неща. Разбира се, че може да има кабинет на малцинството. Слави каза, че няма кабинет на мнозинството или малцинството, а има кабинет на народа? Опа? За да е кабинет на народа, трябва да е подкрепен с гласовете и на други партии, нали така. А той, поне така изглежда от страни, се опитва силово да наложи едни хора с безспорно добри биографии. Това изключително много ми напомни как Бойко Борисов навремето номинира Росен Плевнелиев за президент - по силов начин, просто го назначи.

Сега Слави посочва Николай Василев. Защо не излезе Николай Василев да си представи екипа? Излиза, че Слави го назначава, както и всички останали, но без да е ясно дори и зя тях самите дали ще могат да работят заедно. Или се следва друг вариант, който е по-неприятен. Постъпва се по този силов авторитарен начин, защото се цели кабинетът да бъде отхвърлен. Това е версията на ГЕРБ, за да продължи да управлява правителство и Радев и така той да си гарантира служебно президентския пост.

Вижте, българинът има едно чувство за реализъм и изпитва страшно силно чувство срещу авторитарния подход. Дори и авторитарният Бойко Борисов всеки път, когато виждаше натиск, отстъпваше. Той остана 12 години на власт благодарение на своята гъвкавост и адаптивност. Да, Борисов сигурно е силно авторитарен по отношение на близкия си кръг и депутатите, имаше пренебрежение към парламента, но политически винаги беше много гъвкав по отношение на натиск. А сега виждаме и реакции на хора от протеста, визирам адвокат Хаджигенов, който каза, че не може да приеме такъв кабинет. Това означава, че дори и да има някакъв план, партиите от протеста не са част от него. Слави Трифонов критикува Бойко Борисов за отношението към парламентаризма, но с този ход ход той уважава ли парламентаризма? Провел ли е консултации, говорил ли е с партньори... Дори потенциалните такива от партиите на протеста.

Иначе вече се родиха и вицове за "българин и македонка в космоса". Да имаш точка в националната си програма "да гледаме към звездите..." Това е красиво, но хората са по-притеснени за други неща. Николай Василев ми е любопитно да го чуя какво ще каже. Той е човек, който е много диалогичен, адаптивен, консенсусен човек. Не прави резките ходове, истински разбира от финанси, знае, че резките ходова плашат икономиката. Хайде го чуем.

Новините от днес и със задна дата