четвъртък, 1 юли 2021 г.

Турски учен призова за спешни мерки! Мощно земетресение може да отнеме пет милиона живота в Истанбул

  

Животът на близо 5 милиона души ще бъде заложен на карта при евентуално земетресение в Истанбул. За това предупреди Насжи Гьорюр, геолог от Техническия университет в Истанбул и член на Турската академия на науките. Ученият подчерта, че трябва да се вземат спешни мерки, за да може загубите да са минимални.

Гьорюр направи това изказване за агенция Демирорен, след като земетресение с магнитуд 5,3 разтърси Бингьол, в Източна Турция, в петък и вчера вторичен трус от 4,3 разтърси съседния Елязъ, пише "Марица".

Той добави, че евентуално земетресение може да удари район Кючукчекмедже, в европейската страна на Истанбул.

„Източноанадолската разломна линия започва от Карлова, в район Бингьол и продължава до южна Адана. Северноанадолската разломна линия също започва от Бингьол и продължава до Истанбул. Зоната Карлова е мястото, където се срещат тези две разломни линии “, добави Гьорюр.
„Въпреки че земетресението с магнитуд 5,3 удари тази зона, то не беше конкретно на този разлом.

Това се е случило на паралелна линия на разлома “, подчерта той, добавяйки, че разломните линии могат да„ пренасят напрежение помежду си “, а също така могат да се задействат една друга, което показва риск за Истанбул, който се намира на северната анадолска линия на разлома.

Експертът подчерта, че сега дори при „малките земетресения някой сгради се пропукват и стават необитаеми. Това показва, че не сме готови за голям трус, който се очаква съвсем скоро в Истанбул“, той добави, че 4 до 5 милиона души живеят в опасни сгради в мегаполиса.
 
„Нашият министър на околната среда и урбанизацията казва, че 200 000 сгради трябва да бъдат реконструирани. Ако една рискова сграда има четири етажа - това е минимумът - и всеки етаж има два апартамента, което се равнява на осем апартамента на сграда.

Ако умножите този брой с 200 000, той се равнява на 1,6 милиона апартамента, а със средно по четирима души в жилище, това означава, че са застрашени 4 до 5 милиона души “, добави той.
 
„Разбира се, не всички тези 200 000 сгради ще се срутят в случай на земетресение“, но това все още е значителен риск, заключи Гьорюр.
Екип от община Истанбул представи през февруари доклад пред турския парламент относно последствията от евентуално земетресение в мегаполиса, разкривайки катастрофална прогноза.

Докладът беше изготвен съвместно от общинските общини Авджълар и Есенлер в Истанбул, където живеят най-много изселници от България, и беше представен на парламентарната комисия по земетресенията. Той разкри, че поне 200 000 сгради ще имат поражения на средно или високо ниво, при евентуално земетресение в Истанбул.

Истанбул с население от над 15 милиона души е най-населеният град в Турция и е изложен на постоянен риск от земетресения. Множество проучвания показват, че градът неизбежно ще пострада скоро от мощно земетресение и експертите предупреждават, че не става въпрос за „дали“, а „кога“.

Новините от днес и със задна дата