четвъртък, 3 юни 2021 г.

Борисов: Нямам нищо общо с Пеевски, никога не съм получил и стотинка от Божков (на живо)

  

ГЕРБ дава извънреден брифинг в партийната централа по повод санкциите, наложени от САЩ по закона "Магнитски" на бившия депутат от ДПС Делян Пеевски и обвинения в 19 престъпления бизнесмен Васил Божков. В нея участват лидерът Бойко Борисов, бившият вицепремиер и външен министър Екатерина Захариева и номинираният за премиер на евентуалното ново правителство, което не беше създадено - Даниел Митов.

"Няма да изброявам, но само искам да напомня защо ме избраха за главен секретар, кмет на София и след това десетки пъти на избори. Именно заради борбата с корупцията, за която сме направили много. Не мога да приема недомлъвките на някои политически лидери. Аз моите отношения с Пеевски отдавна съм ги заявил, те са чисто политически, били са свързани само със смесените райони, нито имаме фирми, нито имаме общ бизнес. Никога не сме получили стотинка от лицето Божков и всякакви спекулации за лидери, които такова... те се знаят кои са", заяви Борисов по повод твърдението на САЩ, че Васил Божков е подкупвал действащ политик.

Запитан кога за последно се е виждал с Пеевски, той отговори: "Месеци назад, много месеци назад - 7,8,10, както казах, за смесените райони". В отговор на въпрос продължава ли да смята, че Пеевски е просто един бивш депутат и не знае ли още нещо за него, Борисов отговори: "Да, бивш депутат е".

Бившият премиер подчерта, че подкрепя наложени от САЩ санкции и се надява и българските институции да се задействат.

"Ако трябва да поемаме вина за нещо, то е за нашия зам.-министър Манолев (Александър Манолев - б.р.), който беше член на ГЕРБ, но след избухването на скандала с незаконните къщи беше уволнен и изтеглен от партията. Желязков (един от останалите санкционирани - Илко Желязков, бивш служител на ДАНС и ДАТО и зам.-председател на Бюрото за контрол на СРС - б.р.) не съм го виждал. Захариева го е уволнявала два пъти. Другите даже няма да ги коментирам. По време на нашето управление някои от тях бяха арестувани", припомни Борисов.

Той настоя да бъде продължено и разследването по шпионския скандал.

По повод твърденията на бизнесмена Илчовски, който посочи плеймейтка като така наречената Мата Хари (а после се отрече - б.р.), която била заснела пачките и златните кюлчета в нощното му шкафче, лидерът на ГЕРБ заяви категорично, че никога не я е "виждал и чувал". Той се възмути, че това е компромат срещу "момичето" и му се извини. Запитан дали е казал на прокуратурата коя е истинската жена, която го снима в леглото му, той отговори, че не е, тъй като имал съмнения и още не бил сигурен коя точно е.

А за златото заяви:

"Аз съм много набожен и сега мога да заявя - кюлче съм пипал само веднъж в живота си, бях в трезора на БНБ като премиер". 

"Вчера ЕК обяви много важни неща. Първо - България е една от малкото държави без макроикономически дисбаланс. Това източен бюджет ли е? Извинете се! Това е почтено. Извинете се за началника на НАП, извинете се и за ББР. БСП е световен шампион по унищожаване и фалиране на банки. Дали някой сега не се е огледал и в ББР, дали някой не иска сега да разклати тези служители? Дали няма такъв сценарий?", попита Борисов.

По думите му другата констатация на ЕК е, че България е една от трите държави в ЕС заедно с Дания и Швеция без свръх дефицит.

"Това ли наследство не ви хареса?", попита Борисов.

По отношение на третата констатация на ЕК, че България е готова за Шенген той заяви, че това не е станало за две седмици. В тази връзка Борисов попита от кое да се срамуват и от кое да не са горди като първа политическа сила.

"Това правителство, което продължава да прави нечувани смени във всички сектори, не прави единственото, за което Конституцията го е определила - правенето на избори. Искам днес това да го запомните - те ще провалят изборите. Няма как с тези машини, с толкова секции да бъдат проведени изобарите. Ще станат опашки, ще станат скандали", заяви още Борисов

Очаквайте подробности...

https://www.facebook.com/boyko.borissov.7/videos/3105375913023791/?notif_id=1622710678739570¬if_t=live_video_explicit&ref=notif

Новините от днес и със задна дата