четвъртък, 24 юни 2021 г.

"Гардиън": Кремъл е свикнал да възприема Черно море като задния си двор

  

Британските министри едва ли са хранели някакви илюзии, че решението да пратят кораба на военноморския флот "Дифендър" във води, чийто статут е предмет на спорове, няма да провокира реакция от Кремъл, пише в. "Гардиън".

Кремъл е свикнал да възприема Черно море като задния си двор за корабоплаване, но Западът действа все по-близо до руските граници при опитите си да оказва помощ на Украйна, която все още е в конфликт с Русия в Донбас, отбелязва британският всекидневник. Макар руската реакция на случилото се да беше повече от очаквана, в известен смисъл целевата аудитория на действията на британския флот беше не Кремъл, а Пекин, предава БТА.

В. "Таймс" обръща внимание на британските изявления, че бойни кораби на Великобритания ще продължат да плават край бреговете на Крим и след вчерашните събития в Черно море, които според Русия са включвали произвеждането на предупредителни изстрели срещу кораб на британския военноморски флот. Изданието се фокусира върху думите на британския министър на отбраната Бен Уолъс, че корабите на британския военноморски флот винаги спазват международното морско право и че те ще продължат да се ползват от правото си на невинно преминаване.

Както Великобритания, така и Русия се придържат към своята версия за вчерашните събития, пише в. "Индипендънт".

Случилото се изглежда е операция, с която Западът цели да отстоява свободата на корабоплаването във води, които според него принадлежат на Украйна. Москва пък твърди, че въпросните води са руски. Случилото се е илюстрация на максимата, че истината е първата жертва на всеки конфликт, отбелязва британското издание.

Към края на лятото новият британския самолетоносач "Кралица Елизабет" ще оглави преминаването на мултинационална флотилия през Южнокитайско море, в което китайските акваториални претенции се засилват. Истината е, че военноморската мощ на Китай бързо нараства. Нараства и желанието на Запада да реагира. Това означава, че най-вероятно още много пъти ще ставаме свидетели на подобни морски конфронтации, обобщава "Гардиън".

В зависимост от това кого сте слушали вчера, сте останали или с впечатлението, че случилото се вчера в Черно море е най-рязката ескалация на напрежението между НАТО и Русия през последните години, или че това е едно маловажно събитие, пише в. "Вашингтон пост".

Американското издание обръща внимание на разминаващите се версии за събитието на Русия и Великобритания. Руското министерство на отбраната съобщи, че в близост до британски боен кораб са произведени предупредителни изстрели и са пуснати бомби, защото корабът не се е подчинил на инструкциите да напусне териториалните води на Русия. 

Британското министерство на отбраната пък заяви, че по кораба не са произвеждани предупредителни изстрели, че Русия просто е провеждала артилерийско учение, за което е била предупредила предварително, и че корабът не се е намирал в териториалните води на Русия.

Новините от днес и със задна дата