сряда, 2 юни 2021 г.

Плажовете по Черноморието отвориха официално за туристи, проверяват ги за нарушения

 

От днес официално отварят плажовете по Черноморието, а министерството на туризма започна проверки по тях.

Ще се следи за спазване на задълженията на стопаните им, които са уредени в приложимата законова уредба и договорите за концесия и наем. Активни проверки ще има до края на септември.

Те ще обхващат всички морски плажове, а тези, на които са установявани чести нарушения, ще бъдат под специален мониторинг от страна на министерството. Специално внимание ще бъде отредено и на цените на плажните принадлежности, които също подлежат на контрол. В случаи на установени нарушения на договорите, ще бъдат налагани санкции.

До 15 юни ще са известни и цените на чадърите и шезлонгите, които ще бъдат договорени с наемателите и концесионерите на плажовете.

Официалният старт на плажния сезон провокира проверки от Министерството на туризма, които следят дали ивиците са подготвени, за да посрещнат туристи, съобщи БНТ. При идването на инспекторите на плаж "Робинзон" в Свети влас ивицата не беше напълно готова. Медицинският пункт не беше оборудван напълно, течащата вода бе спряна, а на спасителния пост липсваха бинокъл и термометър. За минути проблемите бяха отстранени.

Цената за сянката на този плаж е 5 лв. за чадър и 5 лв. за шезлонг. По 5 лв. са и съоръженията на централния плаж в Слънчев бряг. С 50 ст. по евтини са на Слънчев бряг-север.

"Цените в Слънчев бряг тази година ще са пак на 50%. Плажните принадлежности са поставени. Плажовете са почистени, обезпаразитени. Вече спасителите са си на постовете", заяви Кирил Спасов, концесионер на плажа в Слънчев бряг.

В първия ден не липсваха и желаещи летовници да отидат на плаж. Освен българи, в момента в Слънчев бряг има предимно румънци и поляци.

В Созопол се надяват на силен сезон, но главно от българи. "За мен лично българинът е най-добрият турист. Особено Созопол софиянци си го обичат и идват много", коментира Йордан Петков от отдел "Туризъм" в Община Созопол.

От туристическия бранш настояват да отпаднат задължителните COVID тестове за повечето европейски страни, което ще доведе до повече резервации.

Новините от днес и със задна дата