вторник, 15 юни 2021 г.

Исторически момент за Бургас: Откриват паметника на художника Петко Задгорски в Морската градина

 Исторически момент за Бургас: Откриват паметника на художника Петко Задгорски в Морската градина

Бюст-паметник на големия бургаски художник Петко Задгорски ще „среща“ посетителите в Морската градина на Бургас. Той ще бъде поставен на метри от паметника на Пушкин, създаден от него през 1952г. и превърнал се в една от културните емблеми на града.

Официалното откриване на скулптурата ще се състои на 19 юни /събота/ от 11 часа. Сред гостите ще бъдат известни художници, поети и интелектуалци. Автор на бюст-паметника е скулпторът Руси Костадинов.

Стъпките по изпълнение на идеята започват през 2019 година. Спазвайки общинската наредба за паметниците, много бързо се събират и входират нужните 1305 подписа. Сред тях са художници, журналисти, поети и писатели, служители на държавни, общински и частни институции и фирми /Държавен архив, НОИ, Регионална библиотека, читалища и др./, ученици от Руската езикова гимназия и много други. 25 са дарителите подкрепили идеята.

„Заедно със сина на Петко Задгорски, Венелин Задгорски се обърнахме към кмета Димитър Николов за съдействие. Той веднага разпореди на отделните служби и процедурата се задейства. Община Бургас съдейства активно за реализиране на целия проект от самото начало”-  разказва председателят на Сдружение "Общество за духовни изяви" и на Инициативния комитет Румяна Емануилиду.

Събитието е включено в празничната програма, с която Сдружение "Общество за духовни изяви" ще отбележи своята 20-годишна активна културна дейност. Тя ще започне още в петък с концерт от 18.00 часа в залата на Кукления театър, на който ще бъде изпълнявана театрална и филмова музика за всички ценители от музикалното семейство Дончеви.

Най-забележителното дело на Петко Задгорски (1902-1974 г.) в Бургас е паметникът на Пушкин в Морската градина, открит през 1952 г. Тук Задгорски е бил учител по рисуване. Сред неговите ученици са Генко Генков, Георги Баев, Тодор Атанасов и други известни бургаски художници. Петко Задгорски е първият председател на Дружество на художниците в Бургас от основаването му и уредник на Градската художествена галерия, която днес носи неговото име. От 2004 година е почетен гражданин на Бургас.

Новините от днес и със задна дата