петък, 11 юни 2021 г.

Италия прекратява използването на "АстраЗенека" при хора под 60 г. след смъртта на 18-годишна

  

Италианското правителство съобщи днес, че ограничава използването на ваксината на "АстраЗенека" срещу Ковид-19 само за хора над 60 години, след като тийнейджърка почина от тежка тромбоза след получаване на първа доза от нея, предадоха световните агенции.

18-годишната Камила Канепа почина вчера. Тя е получила първата доза от препарата на 25 май в Генуа, областт Лигурия. Тогава е бил ден, в който всеки пълнолетен в областта е можел да поиска да му бъде поставена ваксината на "АстраЗенека", пояснява италианската телевизия Ти Джи 24, цитирана от БТА.

Момичето е отишло в клиниката "Лаваня" в Генуа на 3 юни с първи оплаквания, но след компютърна томография и неврологичен преглед била пусната да се прибере. Лекарите й препоръчали да повтори изследванията след 15 дни, но още на 5 юни тя била докарана в същото спешно отделение с частични двигателни проблеми. После била прехвърлена в неврохирургията в болницата "Сан Мартино" в Генуа.

Починала от сериозна тромбоза на кавернозния синус и последващ мозъчен кръвоизлив. Две направени й операции не могли да ѝ помогнат. Сега родителите й са решили да дарят органите й и те ще бъдат трансплантирани на петима нуждаещи се.

Случаят породи бурна полемика в Италия дали препаратът на "АстраЗенека" може да се използва при всички възрастни въпреки вече изразените медицински опасения. По случая с Камила е започнала и проверка в двете болници, в които тя е била лекувана. Тя е имала автоимунно заболяване на кръвта и е приемала медикаменти на хормонална основа. Сега се проверява дали в документите, които се попълват преди ваксинирането, е било отбелязано това нейно заболяване.

След случилото се с Камила италианският специален комисар за борбата с коронавируса Франческо Филюоло заяви: "Ваксината на "АстраЗенека" ще се използва само при хора над 60 години".

На 8 юни в Генуа беше съобщено пък за 34-годишна жена, ваксинирана с препарата на на 27 май, която е била приета също в болницата "Сан Мартино" с ниски нива на тромбоцити и силно главоболие, съобщава Ти Джи 24.

Здравните власти на Лигурия са преустановили временно използването на партидата с препарата на "АстраЗенека", с който са били ваксинирани Камила и 34-годишната жена.

Новините от днес и със задна дата