вторник, 15 юни 2021 г.

10 104 българи са отхвърлени и не са получили уседналост във Великобритания

 

Министерството на външните работи полага усилия за разрешаване на проблемите на българските граждани във Великобритания, свързани с подаването на документи за придобиване на статут по Схемата за уседналост, информираха от пресцентъра на МВнР.

Постоянният секретар на МВнР Иван Кондов се е срещнал с посланика на Великобритания в България Роб Диксън, като е поставил въпроси, свързани със затрудненията, които изпитват българските граждани в процеса на кандидатстване и придобиване на статут на уседналост, чрез който да запазят правата си за пребиваване на територията на страната.

Българската страна е подчертала, че заради пандемията от коронавирус и ограничителните мерки, много хора са се забавили с подаването на необходимите документи. Била е отправена молба към Великобритания за гъвкавост след 30 юни 2021 г., когато изтича срокът за кандидатстване по Схемата за уседналост, както и за ясни правила какво биха могли да направят българските граждани след тази дата.

По информация на британската страна към момента 301 000 български граждани са подали заявления за придобиване на статут на уседналост - 264 000 от тях са одобрени, а 10 104 са отхвърлени, поради невъзможност да отговорят на изискванията за доказване на статут.

МВнР и посолството ни в Лондон са в постоянен контакт с британските власти. Отправено е и запитване към британската страна относно информация за отхвърлените молби, така че при необходимост да бъде оказано консулско съдействие на нашите сънародници във Великобритания. По време на срещата българската страна отново е поставила и въпроса за по-високите цени на визите за определени категории работници.

Предвид краткия оставащ срок до 30 юни за кандидатстване за статут по Схемата за уседналост, от МВнР призовават българските граждани да подават своите документи пред съответните британски власти.

Подробна информация за правилата за кандидатстване по Схемата за уседналост може да бъде намерена на сайта на правителството на Великобритания.

Новините от днес и със задна дата