събота, 22 май 2021 г.

"Бетономорие" - стени, кули и вили

  

Настъпва летният сезон и една тема, която обикновено потъва в забрава, отново е на дневен ред. Ресторанти, хотели, курортни комплекси, подпорни стени - накратко казано "Бетономорие", пише dnes.dir.bg.

В последните дни поредните бетонни блокове, този път на плажа на "Смокиня" провокираха обществения интерес. Дискотека или ресторант, конструкциите на пясъка събудиха въпроси и съмнения за законността на проекта. В Синеморец пък жителите организираха протест, защото се оказа, че терен, предназначен за спортна площадка, всъщност е предвиден за 14 триетажни къщи.

Архивите от близкото минало пазят информация и за по-скандални строежи. Eто кои от тях привлякоха общественото мнение през последните години.

Подпорната стена на Алепу

Това е един от най-коментираните строежи по Черноморието ни. Всичко започна през 2019 г. от сигнал на граждани. Институциите тогава твърдяха, че всичко е законно, въпреки че теренът попадаше в зони от "Натура 2000".

От РИОСВ в Бургас обясниха, че в територията имало намерение да се изграждат курортни комплекси. От фирмата инвеститор тогава обаче бяха категорични, че това е само подпорна стена, която да укрепи свлачището.

Последваха проверки и ДНСК спря строежа заради груби нарушения - строителството не било незаконно, но едновременно се укрепвало свлачище и се строял курортен комплекс.

Решението разгневи еколозите, които отбелязаха, че временното замразяване няма да реши проблема.

Така се и оказа, защото строителните работи продължиха, след като от ДНСК констатираха, че в района на плаж Алепу се извършват само дейности по брегоукрепване, а строителството на втория етап от проекта е спряно. А според шефа на фирмата инвеститор без бетон и здрава конструкция нямало как да бъде овладяно свлачището.

Проверките на Община Созопол също показаха, че няма нарушения и там не се строи 4-етажен хотел, въпреки че на това прилича, показваха снимки на подпорната стена, появили се в социалните мрежи.

Оказа се, че брегоукрепващата конструкция всъщност и по документи е курортен комплекс, появи се и скица на проекта.

Кутийките, които се виждат на снимките, са празни пространства, които трябва да подпомогнат работата на стената отзад - да я укрепят допълнително", заяви Камен Славнин - проектантът, и разкри, че край четириетажната подпорна стена на Алепу ще има "красив курортен комплекс с двуетажни постройки".

Междувременно започнаха протести на еколози и недоволни граждани, а експерти нарекоха строежа "гавра със закона". Оказа се, че стената имала и акт 16.

Тогава се намеси и прокуратурата, която поиска строежът отново да бъде спрян. Тогавашният министър на екологията Емил Димитров отказа да предприеме това действие, подчертавайки, че не е "екологична бухалка", което провокира скандали в парламента. 

В крайна сметка делото за "Алепу Вилидж" беше отложено, а темата остана само по лозунгите на протестиращите граждани. Едва наскоро скандалният строеж се коментира от "Изправи се! Мутри вън!", които поискаха комисия за него, а прокуратурата отново го проверява след сигнал на Комисията по ревизия на управлението на ГЕРБ.

Вилната зона край къмпинг "Арапя"

Екоактивисти и любители на живописната борова гора на местността "Дядо-Ильова бахча", забелязват съмнителна сеч и огромно по мащаби разкопаване и прокарване на подземни комуникации.

По проект трябвало да се построят едноетажни къщи. От Регионалната екоинспекция в Бургас и от Община Царево заявяват, че строителството е законно, а по думите на инвеститора се отсичат само изсъхнали дървета, защото част от гората щяла да бъде запазена.

Проверка на ДНСК показва, че нямало строително разрешение за път до вилното селище, затова спряха строежа временно.

Междувременно година по-късно се появи цял квартал в близост до боровата горичка, където беше даден рестарт на строежа. 

Трябва да се приключи с обсесията, че всичко което се строи на морето, е незаконно. Ако нещо е извън закона, то няма да се случва, заяви тогава кметът на Царево Георги Лапчев, който позволи строежът да продължи.

Април 2020 г. проектът беше почти изпълнен, а инвеститорът глобен с 1500 лв. за изсичането на дървета.

Вили в местността "Поляните" край Синеморец

Асоциацията на парковете в България алармира за нарушения при строителството на вили и хотели в местността "Поляните" край курортното селище Синеморец. Според анализа, направен от природозащитната организация, започналият строеж е незаконен, тъй като противоречи на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие и Закона за биологичното разнообразие.

Според инвестиционното предложение постройката трябвало да бъде двуетажна вила с параметри, които се различават от разписаните в закона за имоти на първа линия.

От РИОСВ-Бургас правят проверка и установяват, че строежът се намира на територията на парк "Странджа" и е в нарушение, защото се извършва в гнездовия период на птиците от март до август.

Недоволството от застрояването на местността принуди хората да излязат на протест. След това дойдоха и глобите за инвеститора - между 500 и 10 000 лв.

Строежът обаче беше подновен след края на гнездовия период, а протестите продължиха.

От три екозащитни организации изпратиха сигнал до Окръжната прокуратура в Бургас, но според окръжния прокурор Ангел Георгиев липсвали данни за извършено престъпление. Апелативната прокуратура в Бургас започна проверка, след отказа му да образува наказателно производство относно строителството в местността "Поляните".

Хотел на два етажа с кула в "Св. Св. Константин и Елена"

Двуетажен хотел, кула, външен басейн - всичко това на метри от плажа на "Св. Св. Константин и Елена" край Варна и то законно.

Шефът на ДНСК извърши оглед след сигнали на граждани, че в района на мостчето се строи масивна сграда, на самия плаж в близост до открит миналата година 5-звезден хотел. Според него това е втора проверка на обекта, разрешително има.

"От МРРБ е одобрен подробният устройствен план, тъй като курортният комплекс е с национално значение и редът на закона е такъв. Намира се в зона А по Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, проектът е съобразен с допустимите нормативи за застрояване в тази устройствена зона", обяви тогава главният архитект на Община Варна Виктор Бузев.

Вила за сина на архитекта на Шабла

Репортаж на "Нова телевизия" от февруари 2020 г. показа строителство край брега на Тюленово, което е обвързано с конфликт на интереси. Твърденията са, че главният архитект на Община Шабла Татяна Нейкова е презаверила издадено разрешение на строеж на жилищна сграда, намираща се на самия бряг в с. Тюленово, в полза на своя син - собственик на имот.

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество и образуване по сигнал на производство за конфликт на интереси се самосезира.

Според Нейкова като главен архитект тя е действала в условията на обвързана компетентност (длъжна е била да презавери, а след това и да допълни разрешението за строеж), при така подадените искания от собственика на имота, независимо, че той е неин син. Според Нейкова, отвод по заявленията от сина ѝ не е бил възможен, тъй като в общината не работи друго лице с проектантска правоспособност.

Тези доводи на архитекта обаче не бяха приети от КПКОНПИ и Върховният административен съд  остави в сила решението за установен конфликт на интереси по отношение на Татяна Нейкова. Наложена ѝ е глоба от 10 000 лв., но ще трябва да напусне и поста си.

Парк "Росенец" и местността "Буджака"

Парк "Росенец" или началото на протестите през лятото на 2020 г. Установи се, че че не е осигурен свободен достъп до крайбрежната ивица заради поставена временна строителна ограда, а на територията се намира лятната резиденция на Ахмед Доган.

В местността "Буджака" пък беше установено наличието на оградени с масивни огради терени и масивни постройки, ограничаващи достъпа до крайбрежните скали. Журналистически разследвания свързаха един от имотите с бизнесмена Иво Прокопиев. Там достъпът до морето беше възможен единствено по тясна пътека, която може да бъде опасна за преминаващите през нея.

При проверка в парк "Росенец" беше констатирана крайбрежна плажна ивица, която няма статут на морски плаж. До нея нямаше свободен достъп. Той беше ограничен от поставена строителна ограда от метални платна. Установи се, че за поземлен имот, който е държавна собственост, няма съставен акт за държавна собственост.

При проверките на жилищна сграда в местността "Буджака" бяха констатирани пропуски и нарушения по отношение на издадените строителни книжа и изпълненото строителство. В нарушение на действащия Подробен устройствен план било издадено разрешение за строеж на еднофамилна жилищна сграда в имот отреден за вилно застрояване.

Новините от днес и със задна дата