събота, 8 май 2021 г.

Политолог посочи коя от новите партии няма да влезе в следващия парламент

 Политолог посочи коя от новите партии няма да влезе в следващия парламент 

По всичко личи, че ще има горещо лято, а най-вероятно е предсрочните избори да са на 11 юли. Ще има ли разместване на конфигурацията в парламента, говори политологът Любомир Стефанов за flashnews.bg. 

- Какво политическо лято да очакваме и каква предизборна кампания? - Кампанията този път ще бъде различна. Най-малкото, защото епидемиологичната обстановка е с по-ведра прогноза. Отминава вълната. Сега политическите партии ще проведат по-активна предизборната кампания. Политиците ще продължат индиректно през медиите и социалните мрежи да се замерят с обвинения.

- Очаквайте ли по-различна конфигурация в следващият парламент?

- Очаквам  в близко време патриотичните партии да направят обединение. Те и да не се обединят ще постигнат конкенсус за предизборно споразумение. Те видяха, че разпиляха вота на предишните избори. Техният резултат няма да е механичен сбор от резултатите на 4 април, но със сигурност ще им гарантира връщане в парламента.  Това пък означава, че други партии може и да не влязат.

Вероятно е движението около Манолова, Дончева и Бабикян да не генерира този протестен вот, който канализираха на предните избори. Партиите на ръба не повтарят резултатите си, освен ако нещо сензационен не са произвели. Те освен комисията по ревизията, друго не произведоха и не оставиха отчетлив отпечатък в политиката. Има обаче 2 месеца и нищо не се знае какво ще се случи. Иначе останалите участници в парламента ще са същите. Има вероятност и за разместване на първо, второ, трето място. Тепърва социолозите ще кажат какво ще се случи.


- Какви са шансовете в този случаи за следващо редовно правителство? Експерти по конституционно право дори прогнозират служебно правителство с работещ парламент.

- Възможно е това да се случи. Това не е страшно. В крайна сметка по света се случва-ние тепърва се учим на демокрацията по същество. Мога да дам като пример Белгия и Италия. Не е проблем политиците да не се разбират и да има политически размествания, а е важно държавата да върви и институциите да работят. Важното е да не изпадаме в ситуация на свободно падане, защото политиката не е делтапланеризъм.

Има важни неща за решаване в държавата- идва края на годината, трябва нов бюджет, нови санитарни мерки, План за възстановяване. А има и президентски избори преди края на годината. Хубаво е нашите политици да почнат да се държат като такива, а не като участници в махленски свади.

- Прогнозата ви за избирателната активност каква е? Летният сезон ще окаже ли влияние?

- Възможно е да има по-малко избиратели. Но може и да пропускаме нещо и досегашните събития в парламента да мобилизират хора, които не са гласували на 4 април и да се окажат повече от хората, които заради почивките не са ходили пред урните. Може вместо 51% да видим да гласуват 61%. Има такъв вариант.


Машинното гласуване ще откаже ли хората да гласуват и какво ще е влиянието му върху активността?
Този въпрос се използва за предизборна употреба. Машината, който я видя отблизо и на 4 април гласува с нея знае, че се гласува лесно. По-лесно е от банкомат, когато си теглите пари. Трябва обаче ЦИК да направи кампания, клипчета как в три -четири стъпки да гласуват хората и да видят,че е лесно.

Новините от днес и със задна дата