сряда, 28 април 2021 г.

България подкрепя ваксинационния паспорт

 България подкрепя ваксинационния паспорт 

Съветът обсъди епидемичната обстановка в ЕС и въпроси, свързани с противодействието на К-19, сред които дигиталния зелен сертификат и доставките на ваксини. България заяви подкрепа за създаването на цифров зелен сертификат, който да улесни свободното и безопасно движение и да допринесе за възстановяването на туристическия сектор.

Министрите проведоха и втора дискусия в рамките на Годишния диалог за върховенството на правото. Бяха обсъдени докладите на следващата група държави-членки на ЕС - Германия, Гърция, Ирландия, Испания и Франция.

По отношенията ЕС - Великобритания от българска страна отново беше подчертана необходимостта от отстояване на принципа на недискриминация и равно третиране на всички държави-членки и техните граждани.


Председателството на Съвета на ЕС запозна министрите с напредъка по политиката на разширяване и процеса на стабилизиране по преговорите със страните от Западните Балкани.

Предоставена беше и актуална информация за конференцията за бъдещето на Европа, която ще бъде официално открита на 9 май 2021 г. в Страсбург.

Новините от днес и със задна дата