четвъртък, 8 април 2021 г.

Съдът в Страсбург отхвърли иск на родители, отказали да ваксинират децата си

  

Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ), който беше сезиран от родители на деца, недопуснати в забавачки в Чехия, защото не са ваксинирани срещу редица болести, днес прецени, че задължителната ваксинация е "необходима в едно демократично общество", предаде Франс прес.

"Това решение затвърждава възможността да се въведе задължителна ваксинация под условия в сегашната епидемия от Ковид-19", коментира юристът специалист по ЕСПЧ Никола Ервьо. Той подчерта, че съдът дава на националните правителства възможност да преценят как да водят своята ваксинационна политика.

Ервьо също отбеляза, че решението на ЕСПЧ "констатира наличието на консенсус за ползотворните въздействия на ваксинацията, които не са поставени под въпрос от страничните последици при наличието на строг научен контрол".

В решението си, което не подлежи на обжалване, ЕСПЧ смята, че задължителното ваксиниране на децата в Чехия срещу девет болести, сред които дифтерит, тетанус и детски паралич, не е нарушение на Европейската конвенция за правата на човека в частта ѝ за правото за съобразяване с личния живот.

"Ваксинационната политика си поставя легитимни цели за защита на здравето и правата на хората доколкото защитава едновременно получаващите въпросните ваксини и тези, които не може да бъдат ваксинирани по медицински причини. Последните зависят от колективния имунитет, за да се защитят от разглежданите тежки заразни болести", заяви съдът.

Чехия разполага с широка възможност за преценка в тази област, каза ЕСПЧ, като отбеляза, че "висшите интереси на децата трябва да са водещи при всички касаещи ги решения".

В конкретния случай "недопускането на деца в забавачка, макар и да ги лишава от изключителна важна възможност за личностно развитие, съставлява превантивна, а не наказателна мярка, а въздействието ѝ е ограничено във времето", смята ЕСПЧ.

Новините от днес и със задна дата