сряда, 28 април 2021 г.

Маестро Йордан Дафов бе удостоен с отличието "Златен век"-огърлие

 Маестро Йордан Дафов бе удостоен с отличието  

Художественият ръководител на Държавна опера – Бургас маестро Йордан Дафов бе отличен с наградата "Златен век" - огърлие на Министерството на културата. Талантливият и уважаван бургаски  диригент, който тази година навърши 81 години е сред изявените дейци, отличени за приносът си в развитието на културата и утвърждаването на националната идентичност.

Церемонията се състоя в галерия „Средец“ при строго спазване на противоепидемичните мерки Заместник-министърът на културата Румен Димитров връчи почетните отличия „Златен век“ и грамоти за принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност на 14 личности, удостоени с наградата през 2020 г.   

Миналата година с отличието бяха удостоени над 70 личности и институции в областта на културата и на изкуствата за техния принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност. Повечето от отличените културни дейци получиха отличията на индивидуални церемонии в Министерството на културата или по времето на подходящи събития през годината. 

Почетното отличие на Министерството на културата „Златен век“ традиционно се присъжда на дейци от различни области на културата и изкуствата за техния принос за поддържането и разпространението на българските традиции и духовност у нас и по света. 

Голямата награда тази година – статуетка - беше връчена на композитора Георги Костов. Наградата „Златен век“ - огърлие, освен маестро Дафов, днес получиха още  оперната прима Александрина Пендачанска, актрисата Искра Радева, изявената педагожка и пианистка проф. Милена Моллова, музикантът проф. Анастас Славчев. Със „Златен век“ – звезда бяха удостоени: педагогът и хореограф, една от емблемите на балет „Арабеск“ Мила Искренова, писателят Трендафил Василев, водещият на телевизионното предаване „Минута е много“ - Петър Вучков, музикантът Недко Трошанов, композиторът и пианист Любомир Денев, музикантът и композитор проф. Христо Йоцов, композиторът проф. Йордан Гошев и актьорът Николай Сотиров. Снимка: Държавна опера Бургас

Новините от днес и със задна дата