сряда, 7 април 2021 г.

Проф. Гетов обясни какво да направят ваксинираните с една доза на "АстраЗенека" в България

 Проф. Гетов обясни какво да направят ваксинираните с една доза на "АстраЗенека" в България 

"Зелените коридори трябва да продължат с РНК ваксините, при които честотата на поява на нежелани реакции е изключително ниска". 

Това заяви пред БНР проф. Илко Гетов, представител на България в Европейската агенция по лекарствата (ЕМА). По думите му не е по-добре да бъде спряна изцяло ваксинацията с "АстраЗенека" и подчерта, че причината за това е, че се нуждаем от ваксинация.

"Факт е, че има връзка между поставянето на ваксината "АстраЗенека" и появата на тромботичните реакции, но те са редки и рискът от тях е твърде малък... Нито един от случаите в България не е потвърден, че е в резултат на ваксинацията", обясни той. 

Експертът уточни, че още не е изготвен докладът на ЕМА за връзката на ваксината на „АстраЗенека“ и образуването на кръвни съсиреци. 

Проф. Гетов увери, че най-добрите специалисти в областта на хематологията, неврологията, епидемиологията, вирусологията и т.н. работят по този проблем:

"Очакваме да ни кажат какъв е начинът за възникване на тези реакции, кои са рисковите фактори и рисковите групи пациенти. Очакваме да ни кажат какво следна нататък. Трябва да се предприеме регулаторна мярка."


По думите на професора рисковите фактори за ваксиниране са предиспозиция за сърдечно-съдови проблеми, проблеми със съсирването на кръвта, съдови проблеми, дълъг прием на контрацептивни средства, заседнал начин на живот и затлъстяване:

"Личното ми мнение на експерт е, че появата на тези инциденти са в резултат на уврежданията, които предизвиква коронавирусът".  

Препоръката на проф. Гетов за хора, които са си поставили първа доза от ваксината на "АстраЗенека" и имат притеснения дали да приемат и втората, е да го направят спокойно, след като не са имали нежелани реакции при поставянето на "първата игла".

Новините от днес и със задна дата