сряда, 7 април 2021 г.

Мира Радева посочи кое може да доведе до прегръдка на Слави с ГЕРБ

 Мира Радева посочи кое може да доведе до прегръдка на Слави с ГЕРБ 

Българите не позволиха страховете да ги управляват и гласуваха. Това каза за „Фокус“ социологът Мира Радева.

Сега е ред на политиците да успокоят страстите и да почнат да мислят прагматично и рационално, не за собствените си интереси, а за интересите на народа. Хората им дадоха права – сега те трябва да се съберат и да намерят решения. Мира Радева посочи, че както гласоподавателите действат емоционално, така и политиците действат емоционално - по логиката на площадите, по логиката, която трябваше да ни изкара навън, и под емоцията, че някой друг разпределя порции на властта.

„Винаги хората действаме емоционално, защото зад емоцията стои интуицията“, уточни тя.

„Стои усещането какво може да ми помогне и какво може да ми попречи. Едно е сигурно – хората искат много ясна и категорична промяна и те я искат не от вчера – те я искат много от отдавна.

Нека си припомним 2016 година, когато повече граждани гласуваха за промяна на избирателната система към мажоритарна, отколкото за която и да било политическа партия.


Разбира се, тук веднага идват едни шамани, които започват да казват „не“. И то на основата на това, че така им се вижда приемливо, консервативно. Пропорционалната система доведе до това, което сме днес – 30 години“, каза още тя.

Мира Радева подчерта, че не е изненадана, че партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ е втора политическа сила.

Тя допълни, че не би трябвало да разглеждаме Слави само като шоумен, защото според нея той има много други качества, като на първо място е това, че той е много добър бизнесмен.

Покрай публичната му харизма хората забравят, че зад всички неща, които прави той стои една огромна организация.

Мира Радева уточни, че партията „Има такъв народ“ са в сложен избор, защото ще трябва да се „прегърнат“ или с ГЕРБ, или с БСП в зависимост от това кой приоритет ще изведат в собствената си програма.

„Тъй като идеята им за мажоритарни избори минава през това в крайна сметка да се гласува тази промяна, ясно е, че БСП по никакъв начин няма да приемат идеята за мажоритарен вот, така както и останалите партии там.


Виждам някаква възможност ДПС да приемат подобна идея, но в никакъв случай не виждам нито БСП, нито „Демократична България“, нито „Изправи се! Мутри вън“ да приемат подобна идея“, каза още тя.

Мира Радева уточни, че в този смисъл, ако екипът на Слави изведе на преден план промяна в политическата система чрез мажоритарни избори, единственият им естествен съюзник е ГЕРБ.

„От друга страна, ако това стане, и то публично, то ще руинира една от големите заявки на „Има такъв народ“, а именно това, че те не приемат авторитарния стил на управление и корупционните схеми, които се развиха около управлението на ГЕРБ“, допълни социологът. Според нея хората имат нужда да поотдъхнат от публичното присъствие на Бойко Борисов.

„Аз мисля, че Бойко Борисов ще трябва да понатисне егото си и ще трябва да направи някаква крачка назад, за да може да даде шанс за сформиране на някакъв кабинет, но със сигурност ще иска компенсация“, заяви социологът.

Мира Радева коментира и ситуацията в БСП. Според нея Корнелия Нинова се занимава само с оцеляването на собствената си личност. „От нейна страна не очаквам никаква гъвкавост в нито едно отношение, а политиката изисква гъвкавост“, каза още Мира Радева.

Новините от днес и със задна дата