петък, 2 април 2021 г.

Само 30 случая на тромби при над 18 милиона ваксинирани с „АстраЗенека” британци

  

Британският здравен регулатор обяви днес, че досега е идентифицирал 30 случая на кръвни съсиреци у хора, които са били ваксинирани с препарата на "АстраЗенека" срещу коронавируса във Великобритания, предадоха световните агенции.

Рискът някои да развие кръвни съсиреци след получаване на ваксината е много малък, казва Британската регулаторна агенция за лекарствата и здравеопазването в доклад, публикуван днес. Към 24 март са били подадени сигнали за общо 22 случая на мозъчна венозна тромбоза и за 8 случая на други типове тромбози, асоциирани с дефицит на тромбоцитите, казва агенцията. Рискът да се получи този тип кръвни съсиреци е много слаб, се посочва в доклада на агенцията, предаде Франс прес.

На базата на продължаващия преглед, ползите от ваксината срещу Ковид-19 продължават да надделяват над рисковете и трябва да продължавате да се ваксинирате, когато сте поканени да го направите, казва регулаторът.

Общо над 31 милиона души във Великобритания са получили първа доза от ваксините срещу коронавируса, като над 18 милиона души са получили първа доза от препарата на АстраЗенека.

Броят на случаите на зараза в страната се подобри значително, като данните за седемдневен период показват 55 нови случая на 100 000 жители.

В същото време правителството на Нидерландия обяви, че спира временно ваксинирането с "АстраЗенека" за лицата под 60 години след съобщения за малък брой хора, получили необичайни тромби след инжектирането с този препарат, предадоха световните агенции.

Здравното министерство съобщи, че една ваксинирана с "АстраЗенека" жена е починала. Около 10 хиляди насрочени часове за ваксинация с този препарат са отменени.

Решението на Хага идва три дни, след като Германия също прекрати прилагането на "АстраЗенека" при лица под 60 години, като решението ѝ беше взето след няколко случая с ваксинирани, получили после съсиреци.

Нидерландската агенция "Лареб", която проучва страничните ефекти на лекарствата, съобщи по-рано днес, че е получила пет съобщения за остри тромбози след ваксинация с "АстраЗенека", вкл. за една жена, която е починала. Според агенцията проблемите са възникнали при пет жени между седмия и десетия ден сред инжекцията. "Това са жени на възраст между 25 и 65 години. Три от тях са получили масивна белодробна емболия, една е починала и една е получила мозъчен кръвоизлив", съобщиха от "Лареб".

От фармацевтичната компания казаха днес, че сътрудничат с нидерландските власти за уточняването на всички въпроси относно ваксината. Говорител на "АстраЗенека" припомни, че регулаторните органи във Великобритания, ЕС и СЗО са установили че ползите от ваксината са значително по-големи от рисковете при всички възрастови групи. По думите му десетки милиони хора по света вече са ваксинирани с тази ваксина, а и голям обем данни от две мащабни клинични изпитания са показали нейната ефективност и важната ѝ роля за овладяването на пандемията.

Новините от днес и със задна дата