четвъртък, 8 април 2021 г.

От 12 април ще се възстанови частичното присъствено обучение за учениците

  

                               Снимка: Булфото

От 12 април ще се възстанови частичното присъствено обучение за учениците. Първи в класните стаи ще се върнат и учениците от 1-ви до 4-ти клас, както и тези от 7-и, 8-и и 10-и клас, съобщи образователният министър Красимир Вълчев.

След това, ако обстановката позволява, от 26 април в класните стаи ще се върнат учениците от 5-и, 9-и и 12-и клас.

"Ще продължим графика, който прекъснахме на 22 март и ще започнем със 7-и, 8-и и 10 клас", уточни просветният министър Красимир Вълчев на брифинга на Националния оперативен щаб.

След това от 26 април, ако ситуацията позволява, се връщат 5-ти, 9- ти и 12-ти клас.

"Считаме за разумно до 40% от учениците от 5-ти до 12-ти клас да се върнат в училище", допълни той.

Дванайсетокласниците ще приключат по-рано учебната година - в средата на май. Затова е важно те да се върнат на 26 април, уточни Вълчев.

"Като цяло ситуацията в системата на образованието е добра. Близо два пъти по-малко са болните и заразени учители и ученици. Най-вече това се вижда при учителите. Това вероятно се дължи на ваксинацията и на това, че присъственият учебен процес беше частичен", каза Вълчев.

"Нямаме починали учители, които да са ваксинирани. Почти няма и такива, които са стигнали до хоспитализация и до тежко заболяване. Това означава, че ваксините имат ефект и благодарение на тях имаме шанса да възстановим присъствения учебен процес в края на тази учебна година", каза още просветният министър.

В момента 500 са учителите и непедагогическият персонал, които са заразени в системата. Много по-малко, отколкото през ноември и декември, когато е имало пикови стойности.

Правят се допълнителни списъци за ваксинация на учителите.

Ще бъдат разрешени и практическите занятия, индивидуалната форма на обучение, както и индивидуалните изпити и дейности.

Новините от днес и със задна дата