четвъртък, 18 март 2021 г.

Извънредно: Министър Ангелов обяви тотален локдаун в цялата страна в сила от... НА ЖИВО

  

Трябваше да обсъдим абсолютно всички факти, касаещи всяка област в страната. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов на редовния брифинг на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса, който започна с 15 минути закъснение.

Увеличават се случаите на постъпилите в болници и на положителните проби за К-19. Всичко това ни мотивира да предприемем мерки за цялата страна, които да се въведат от понеделник, и да бъдат с продължителност 10 дни. 

Намираме се в предизборна кампания. Нека всички политици, твърдящи, че се грижат за живота и здравето на българите, че мислят за хората, да го докажат с дела. Много моля, нека ситуацията с К-19, която е световна криза, не се превръща в част от предизборната кампания на партиите и не бъде знаме на говоренето на политиците. 

Призовавам лидерите да предприемат необходимите действия, за да докажат грижата си към всеки отделен човек в страната, каза той.

Преустановява се дейността на търговските центрове с магазини, заведения и търговски обекти, както и търговски обекти тип мол с изключения на банки, аптеки, застрахователни компании, супермаркети, офиси на мобилни оператори в тях.

Забранява се провеждане на семинари, конкурси, обучения, тийнмбилдинги, изложения и други обществени мероприятия.

Спират се посещенията на фитнес центровете и залите за групови занимания, както и басейните.



Преустановява се работата на концертни зали, кина, театри. Не се допуска организиране на тържества от частен характер с присъствие на повече от 15 души. Всички колективни и спортни мероприятия на закрито и открито ще се провеждат без публика.

Преустановява се провеждането на групови туристически пътувания. 

Затварят се училища, детски градини и ясли.

Учебни занятия в училищата и центровете за подкрепа се преустановяват.

Групови и извънкласни занимания в училищна и училищна среда за всички възрастови групи се преустановява.

Студентите само по медицински професии ще могат да присъстват и провеждат занятия, изпити.

Проф. Ангелов добави: "Целта не мерките е контролът, който имаме в настоящия момент върху епидемията, да продължи да е ефективен, без да стигаме до лошите спомени от октомври и ноември".

Припомняме, че ситуцията с коронавирусът в България остава изключително тежка. Нови 4 201 случая на коронавирус са установени в страната ни. Това означава, че броят на заразените от COVID-19 в България за последното денонощиe се е запазил висок в сравнение с вторник, когато те бяха 4 374, както и понеделник - 4 637. 


Броят на направените тестове в сряда е 17 652, като от тях 9 957 са PCR (2 655 заразени), а 7 695 са антигенни тестове (1 546 заразени). За сравнение, във вторник направените тестове бяха 19 214, а в понеделник - 19 497.

Лошите вести не спират до тук. За съжаление през изминалите 24 часа има 136 починали от коронавирус, информира Единният информационен портал. Така общият брой на жертвите става 11 715.

Излекуваните за последните 24 часа са 1 641 души.

Заболелите у нас вече достигнаха 291 769, активните случаи са 49 597.

Излекуваните общо са 230 457 души. Хоспитализирани са 7 804 души - рекорден брой от началото на пандемията от коронавирус в България, 609 са в интензивно отделение.

Същевременно в "Пирогов" инсулт покоси 16-г. момиче след тежък COVID-19, а огромна трагедия разтърси Карнобат, след като 31-годишна жена и 36-годишен мъж с коронавирус починаха и оставиха близнаци на 8 дни сирачета.

А ето и новите мерки: 

Преустановяват се посещенията във всички заведения за хранене и развлечения. Допускат се само доставки или опция за вземане на храна за дома. Всички лица, собственици или управляват места за хранене в хотелите, трябва да организират дейността си по начин за изхранване на гостите по стаите.

Преустановява се дейността на игралните зали и казина, всички търговски обекти, предлагащи нехранителни стоки с площ над 300 кв.м. Изключение се прави само за супермаркетите.

Новините от днес и със задна дата