неделя, 21 март 2021 г.

Днес шестимата задържаните по обвинение в шпионаж в полза на Русия се изправят пред военен съд

 

Днес шестимата задържаните по обвинение в шпионаж в полза на Русия се изправят пред Софийския военно-окръжен съд. Прокуратурата иска постоянен арест за петима от шестимата обвиняеми. Мерките им за неотклонение се гледат поотделно и при закрити врата. Медиите нямат достъп до сградата на столичната Съдебна палата.

Затова и към този момент няма официална информация има ли вече решение на военните магистрати. Шестимата са с обвинения за престъпление против Републиката и шпионаж в полза на Русия. Един от тях е освободен срещу парична гаранция, след като е направил самопризнания пред разследващите.

Исканията за най-тежката мярка за неотклонение са внесени тази сутрин в 6.26 часа. Два съдебни състава ще гледат мерките за неотклонение. Не е ясно защо това ще става в отделни производства, след като от държавното обвинение обявиха, че е разкрита престъпна група, извършвала престъпления срещу Републиката и шпионаж в полза на Русия.

За един от обвиняемите няма искане за постоянен арест, защото, както обясни вчера в една от медийните си изяви главният прокурор Иван Гешев, той е съдействал на разследващите и е направил пълни самопризнания.

Полк. Петър Петров е единият от задържаните за шпионската афера. Той е зам.-шеф на бюджетната дирекция в Министерство на отбраната. При обиски в кабинета и дома му са намерени документи с поверителен гриф на НАТО, съобщи БНТ, като се позова на свои източници.

Преди година Петров е бил награден от министър Красимир Каракачанов с орден "За военна доблест" 3-а степен на церемония във Военния клуб. От видеото, разпространено от прокуратурата в петък, се разбра, че Петров и лидерът на шпионската група, наречен “Резидента”, са се срещали по тъмно, за да играят тенис. Именно там е ставала размяната на секретна информация и пари, между служителя на МО и вербувалия го Иван Илиев. Оперативната информация сочи, че на същите кортове Петров е засичан и с началника на отбраната Ефтим Ефтимов.


Новините от днес и със задна дата