вторник, 30 март 2021 г.

Нов срок за подаване на данъчните декларации

 istock 

В края на април изтича срокът за подаване на годишните данъчни декларации за всички физически лица. На 5 май всъщност е крайният срок за подаването им, защото в края на април са Великденските празници, съобщи говорителят на НАП Росен Бъчваров.

За неподадена данъчна декларация, глобата е 500 лева. За декларирани неверни данни – 1000 лева.

Вече не се налага подаване на служебни бележки в над 90% от случаите – например за хонорари за граждански договори, телкови решения, декларации за данъчни облекчения за деца към другия родител, каза Бъчваров."

Съществува възможността това да се направи и на гише. Много по-удобно и много по-лесно, спестявайки време и пари, е използването на безплатния персонален идентификационен код, който може да се получи във всеки офис на НАП не само за подаването на данъчната декларация, но и за ползване на още над 100 електронни услуги", допълни Росен Бъчваров.

Има предвидени санкции, ако работодателите не са подали коректно необходимите данни, за да може служителите да попълнят данъчните си декларации по електронен път.

За да плащате данък при покупко-продажба на автомобил или някакво моторно превозно средство, трябва да сте получили повече пари от сделката, отколкото да сте похарчили и сделката да е станала в по-малък от 12 месеца срок от подаването на декларацията.

Новините от днес и със задна дата